Pozivamo vas na otvaranje retrospektivne izložbe slika Ljubisava Milunovića, u sredu, 6. maja 2015, u 19 časova u Galeriji ULUS. Na izložbi je predstavljen izbor slika koje su nastale u periodu od 1975. do 2015. godine kada se navršava četrdeset godina profesionalnog bavljenja umetnošću ovog autora.


Poetika poetskog realizma odlikuje stil Ljubisava Milunovića koji je dosledno izgradio svoj rukopis. Posvećen tihim sazvučjima, i suptilnim likovnim i sementičkim zračenjima svih nivoa slike, on od posmatrača traži da se aktivno uključi u percepciju slike jer kako je to Bratislav Ljubišić, 2014. godine zapisao: „Za njega je slika pre svega „Sveta i tajna komunikacija“. Ona je zagonetka koju je umetnik uputio radoznalcu, onom što je dovoljno drzak da zaviri u tuđe poimanje sveta. I da ponese utisak ispunjenja i ozarenja: dopro je do nečega što je drugima zabranjeno. Svakako da je u nastajanju ove i ovakve umetnosti bilo dilema i prevratničkih sumnji: trebalo je najpre sagraditi sistem znakova, svoju leksiku i simboliku; pronalaženje onog kako uslovljavalo je nastajanje šta. Da bi jedna tema iz prošlosti i dobro poznata istorija umetnosti, ponovo bila vredna vraćanja u život, mora da se pronađe i doživi povod, razlog.

 

Lazurni i teško prepoznatljivi nanosi boje i obojenosti, crtež tačan i smešten u dobro promišljenu kompoziciju jednostavno je dovodio do slike u kojoj je poznato postajalo deo igre sa posebnim pravilima. I najednom je pred posmatračem organizovani protest, vapaj protiv skarednosti i blasfemije, protiv nestajanja čoveka i rađanja robota bez osećanja i bilo kakve želje da se sačuva dostojanstvo postojanja. Čitav niz poznatih tema dobija izgled ravnodušne igre ulepšavanja „okolnog prostora“. I to je ona ironična i duhovita žaoka upućena protoku vremena i ljudima koji se zadovoljni, prepuštaju. Umetnik potseća da se iza ljupkih i duhovitih, nežnih naslikanih obličja, krije prevara. Kada se to oktrije, kada se shvati svakodnevna prevara politikanata i vlasnika „svega i svačega“, pred vama je drama! Ništa nije lepo i bezazleno: iza svakog cveta valja otkriti laž – to nije ruža što miriše to je trn! Zagonetka života postaje opipljiva i sumnja se uvećava. Nastaje biće koje misli i koje iza lepog i zabavnog otkriva ironiju svakodnevne drame. Jeste da je Milunović time postao aktivan borac, ali je i pronašao način da sačuva duh umetnosti.


Romantično i simbolično u slikarstvu ovoga usamljenika u beogradskoj likovnoj praksi približava klasicima, no istovremeno ističe karakter njegovog opredeljenja. Umetnost je beskraj u kojem se niko ne sme prepustiti slučaju. Milunović bira poetizaciju – njome se brani od grubosti koja dozvoljava loš crtež, improvizaciju. Koje od pojedinačnog i jedinstvenog vodi ka opštem, proizvoljnom. U vremenu opšte krize identiteta – potraga za sopstvom - to je cilj ovog stvaralaštva. Stvaralaštva koje nikoga ni na šta ne obavezuje. Što bi se reklo – tu je, postoji kao „iz tmine pojanje“, izvod iz teksta Bratislava Ljubišića objavljenog 2014. godine.


Biografija: Ljubisav Milunović (1948) je rođen u mestu Ljubava kod Kruševca. Fakultet likovnih umetnsoti i postdiplomske studije završio je 1978. u klasi profesora Mladena Srbinovića. Postdiplomske studije, na istom fakultetu završio je 1979.godine. Član ULUS-a je od 1975. Ovo mu je trinaesta samostalna izložba. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama. Njegova dela se nalaze u značajnim privatnim i domaćim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.

 

Izložba traje do 19. maja 2015. godine.
Radno vreme: ponedeljak - subota od 10 do 20 časova.

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..