Otvaranje izložbe Markusa Gell-a u Galeriji KM8, Ulica Kraljevića Marka 8 je u nedelju, 03. maja u 20.00 časova. Izložba će biti otvorena do 24.05.2015. Izložba fotogravura pod nazivom “Berlin” predstaviće po prvi put u Beogradu opus od 27 radova austrijskog grafičara Markusa Gela (Markus Gell). Nakon zatvaranja izložbe umetnik će u dogovoru sa Galerijom KM8 ustupiti predstavljene radove nekoj od lokalnih kolekcija ili muzeja u vidu donacije.


Foto šetnja kroz Berlin u mediju 27 fotogravura (napravljena u tiražu od po 10 otisaka), pruža nam uvid u šest tematskih celina kojima Markus Gel beleži urbane toponime savremenog Berlina, čiji je izbor zasnovan na istorijskim i političkim referencama ključnim za memoriju grada.


Tako se ciklusi “Berlinske ulice”, “Memorijal holokausta“ bave narativima i faktima iz perioda nacističkog režima;  ciklusi “Berlin Aleksanderplac“ i „Nebo nad Berlinom“ povlače za sobom književne i filmske paralele kao svojevrsne omaže (roman Berlin Aleksanderplac, Alfreda Deblina iz 1929, ekranizacija Berlin Aleksanderplaca, Rajnera Vernera Fasbindera iz 1980. i Nebo nad Berlinom, Vima Vendersa iz 1987. godine), dok “Istok-Zapad“ i  „Arhitektura u magli“ u teže presipitivanju pridodatih savremenih arhitektonskih elemenata koji se ugrađuju u narativno-vizuelnu memoriju mesta/ne-mesta.


„Zašto baš Berlin? Dobrih četvrt veka nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, grad Berlin se pojavljuje kao jedan od epicentara u transatlantskim relacijama koje karakterišu tenzije, protivrečnosti i asimetrije. To je grad koji je upravo usled moćnog delovanja istorije i dalje veoma privlačan.


Nemačka savezna vlada se u leto 1999. preselila sa Rajne na Špreju, a Berlin je postao nova prestonica. U njemu se susreću ključni istorijski događaji i izazovi političke sadašnjice, to je mesto u kojem posebno kulminiraju pitanja socijalne pravde u uslovima globalizacije. Opredelivši se za fotografiju, Markus Gel  bira specifični medij koji predstavlja idealno sredstvo za de-mistifikaciju, za de-aurizaciju umetnosti.


Ona njemu pruža mogućnost prikazivanja stvarnosti, ali i distancirane percepcije. I tu Markus Gel ukazuje na detalje i iskustva gledanja stečenog u šetnjama. U promenadologiji kroz Berlin, sasvim u duhu rodonačelnika nauke o šetnjama, Lucijusa Burkharta, slike mesta bremenite istorijom, stoje same za sebe i ujedno, u vidu isečaka, za istorijske narative. (iz teksta Peter Nidermajr, aprila 2015. )

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..