Treći FLUID dizajn forum počeće u petak, 24. aprila na Cetinju. Prva sesija ovogodišnjeg Foruma sadržaće niz predavanja, panel diskusiju, radionice i izložbe koje će biti organizovane na više lokacija na Cetinju i u Baru. Tema ovogodišnjeg Foruma je „Turizam za kulturu / Kultura za turizam / Dizajn za oboje“.

 

Programska koncepcija

 

Otvaranje FLUID dizajn foruma počeće u petak, 24. apirila u 16 časova, susretom (FLUID Meetings) uglednih dizajnera i profesora iz regiona na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Nakon susreta, prvi dan će proteći u znaku izlagačkih programa, pa će učesnici i posjetioci Foruma biti u prilici da vide dvije izložbe: u 18 časova u galeriji 42° biće otvorena izložba „50 finalista Skoplje Poster (2007-2012)“, a sat vremena kasnije, sa početkom u 19 časova, u galeriji Dado organizovaće se otvaranje izložbe fotografija Sandre Vitaljić pod nazivom „Neplodna tla”. Drugog dana festivala (subota 25. april) u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju u 15 časova počeće FLUID panel. Tema ovogodišnjeg panela biće „Značaj dizajn manifestacija, kreativnih industrija i inicijativa za kulturni turizam“, na kojem će svoje projekte predstaviti ugledni profesori, dizajneri i producenti iz regiona. U pauzi Panela, u 17 časova, u istom prostoru biće održano otvaranje izložbe „JUS” (Jugoslovenski standard), autora Marka i Darka Miladinovića iz ljubljanskog studija Armada.

 

Sljedeća tri dana FLUID dizajn foruma održaće se u Baru. U nedjelju, 26. aprila, u Dvorcu kralja Nikole u 19  časova Ivana Borovnjak ispred Hrvatskog dizajnerskog društva predstaviće projekat „Design Tourism”, a u 20 časova Laze Tripkov, profesor na Fakultetu za dizajn i multimediju u Podgorici  i organizator festivala „Plakart“ u Skoplju prezentiraće svoje dizajnerske radove. U ponedjeljak 27. aprila,  koji je ujedno i datum obilježavanja Svjetskog dana grafičkog dizajna, u Dvorcu kralja Nikole, u 19 časova, Marko Miladinović predstaviće Studio Armada iz Ljubljane. U 20 časova, u istom prostoru, organizovaće se izložba i prezentacija FLUID radionica sa prvog i drugog izdanja Foruma, kao i predstavljanje projekta „Mapiranje tematskih staza i specifična turistička signalizacija lokaliteta Godinje” koji su realizovali Ana Matić i Lazar Pejović, profesori Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja. Petog dan Foruma (utorak, 28. April), u Dvorcu kralja Nikole u 19 časova Nikola Radonjić Bada, ispred studija DAA Montenegro iz Podgorica, predstaviće projekat „Montenegro:  Experience all seasons – generisanje unikatnog iskustva za turiste”, a u 20 časova biće organizovana prezentacija turističke fotomonografije grada Bara pod nazivom „Na dvije čarobne obale”, čiji je idavač Turistička organizacija (TO) Bar. Na prezentaciji će govoriti autori fotografija Lazar Pejović i Duško Miljanić i Neda Ivanović ispred TO Bar.

 

Radionice

 

Od 26. do 29. aprila u prostorijama Upravne zgrade Luke Bar organizovaće se četiri radionionce na kojima će učestvovati studenti Umjetničke akademije u Splitu, Akademije likovnih umjetnosti iz Trebinja, Akademije umetnosti iz Novog Sada, Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, Fakulteta za dizajn i multimediju iz Podgorice , Fakulteta vizuelnih umjetnosti iz Podgorice, Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice i Fakulteta dramskih i likovnih umjetnosti sa Cetinja.

 

Radionicu „BRAND Bar“  vodiće Marko Miladinović (ARMADA, Ljubljana) i tretiraće teme “Stari Bar / Novi Bar; Stara maslina / Nova maslina; Ljetopis / Blog; Luka / Plaža; Jezero / More…” posredstvom kojih će učesnici radionice steći iskustvo o procesu, tehnikama i metodama opažanja, prikupljanja i obrađivanja informacija u cilju iznalaženja novog koncepta i savremenih rješenja za turističku promociju grada Bara. Radionica „Do It Yourself: DIY Bar“ koju će voditi  Borut Vild (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd) tražiće odgovore na pitanje „Šta možemo da uradimo za turizam ako nam sistem ne valja, institucije ne funkcionišu, nemamo strategiju, viziju, novac i produkciju?“, a radionica „PHOTO Bar“ koju će voditi  Željko Mandić fotografskim metodama istraživaće aspekte grada. Igor Bošnjak (Akademija likovnih umjetnosti Trebinje) vodiće radionicu „VIDEO Bar“ u okviru koje će se učesnici baviti javnim prostorom kao turističkim fenomenom, koristiti ga i poimati kao diskurzivno polje kreativnosti.

 

U utorak, 28. aprila, od 10 do 16 časova u hotelu Sidro, organizovaće se radionica „TO Bar“ za predstavnike turističkih agencija, hotela, za stanodavace, NVO i druge društve organizacije koje se bave turizmom u Opštini Bar. Radionicu se voditi Ana Matić Matić (Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje) i predstaviće izradu low budget profesionalnog štampanog promotivnog materijala za turističku privredu.

 

Misija

 

FLUID dizajn forum je osnovan 2013. godine sa ciljevima da pospješi podizanje svijesti i aktivno učešće lokalne zajednice u kreiranju kulturnog i vizuelnog identiteta grada, poboljšanje kvaliteta vizulenog identiteta turističke promocije Crne Gore, da upozna učesnika Foruma (studenate umjetničkih/dizajnerskih fakulteta i arhitekture) sa trendovima i dostignućima savremenog dizajna, da pruži podrku uspostavljanju i afirmaciji dizajnerske zajednice u Crnoj Gori, pogotovo mladih dizajnera.

 

Organizatori FLUID dizajn foruma su Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje i Narodni muzej Crne Gore, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Crne Gore,  Turistička organizacija Bar, Prijestonica Cetinje i British Council Montenegro. Izvršni producent Foruma je MAS Trade Cetinje. Na ovogodišnjem Forumu predstaviće se više od 30 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske,  Slovenije, Albanije i Velike Britanije.

 

Druga sesija FLUID dizajn foruma #03 održaće se 7. i 8. maja na Cetinju i u Podgorici.

<<  Oktobar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
   

Putopisi, Intervjui..