Izložba slika Kemala Ramujkića, otvara se u sredu 25. marta u 19 časova, u Galeriji ULUS. Najnoviji ciklus Ramujkićević slika inspirisan je Beklinovom slikom Ostrvo mrtvih čiju je reprodukciju umetnik video davnih dana, kao učenik umetničke škole u Herceg Novom. Kako sam ističe “U različitim periodima mog rada i u različitim vidovima ova slika se provlačila kao neka antiteza i kao neki izazov za motive kojima sam se bavio...


Katkad su to bile osunčane kamene zidine napuštenih kuća, kadkad čempresi, odbljesci na površini namreškanog mora.” U slikarstvu Kemala Ramujkića svoje mesto su našle uspomene iz podneblja Mediterana, elementi iz Helenske civilizacije, i mitska i životinjska bića višeslojne simbolike. Ova tri semantička nivoa kontrapost su na kojem je Ramujkić izgradio svoj likovni rukopis. U njemu se prepliću sadašnjost i prošlost, sećanja i predanja. To je autorov svet stvarnosti, svet iz kojeg je ponikao i kome se uvek vraća.


Nezavisno od motivskog sadržaja, Ramujkićeve slike su uvek obasjane svetlošću. U njima kao da je vreme stalo, posmatrač se prepušta atmosferi slike i pušta da ga vihori platna nose u svoje dubine. Nika sa Samotrake, čempresi, kapije, kamene kuće, ribe koje lete... su neki od elemenata Ramujkićevog likovnog carstva. Realistične forme gradivnih komponenti su u prvi mah čitljive, ali fina zračenja koja izbijaju iz međuodnosa stvaraju novu umetničku realnost.

 

Preplitanjem ličnih i univerzalnih vrednosti, slike dobijaju vanvremenski kontekst u kojem individualna percepcija postaje jedino ispravno tumačenje likovne predstave. U dominantnim zelenim harmonijama, kolonada čempresa stameno nosi bremeniti teret minulih vremena. Razne emocije i sećanja utkani su u kodove čempresa, drveta koje je jedan od primarnih simbola Ramujkićeve poetike. Zimzelen i dugovečan, on se često naziva i stablom života, a njegove izraženo visoke forme, poput duhovne vertikale, slici daju tematsku potku na kojoj se potom pojavljuju mitološki i drugi sadržaji.

Biografija: Rođen (1947) u Podgorici. Srednju umetničku školu završio je u Herceg Novom 1966. godine. Na Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu diplomirao je 1971. godine a postdiplomske studije na istoj akademiji završava 1973.godine. Redovni je profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru na predmetima Crtanje i Slikanje. Od 2005. godine je gostujući profesor na The Animation Workshop School u Viborgu u Danskoj. U zemlji i inostranstvu priredio je desetine samostalnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada a između ostalih i: 1971. Luksemburg, III nagrada na Velikom internacionalnom konkursu slikarstva „Muzej 2000“; 1975. Beograd, I nagrada „Vojni likovni umetnici“; 1980. Podgorica, II nagrada „Savremeni crnogorski crtež“; 1987. Beograd, nagrada za izložbu godine Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izložbu crteža u Domu JNA; 1988. Cetinje, Nagrada grada Cetinje „Cetinjski salon“; 1989. Beograd, „Zlatna paleta ULUS-a“, Prolećna izložba ULUS-a; 2009. Mesina, Italija, nagrada žirija na Trećoj velikoj internacionalnoj izložbi slikarstva.

Izložba traje do 7. aprila 2015. godine.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..