9. maj – 22. novembar 2015. - Na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji u Paviljonu Republike Srbije biće predstavljen projekat  Ujedinjene mrtve nacije umetnika Ivana Grubanova. Odnoseći se prema venecijanskom Bijenalu kao istorijskoj plaformi za projekcije i reprezentacije različitih vizija modernosti, instalacija Ujedinjene mrtve nacije teži da uspostavi dijalog o tome šta pojam nacije predstavlja u našem post-globalnom vremenu kroz razmatranje nacija koje više ne postoje...

 

 

Ali njihovi duhovi i dalje uslovljavaju geopolitičke sfere koje su nekada zauzimale (Austrougarska monarhija, Otomansko carstvo, Sovjetski Savez, Nemačka Demokratska Republika, Jugoslavija, itd.). Višeznačni spektar želja i sukoba, koji ideja o naciji otelotvoruje, tretira se kao poligon za ispitivanje karaktera i trajnosti značenja nacionalnog u savremenom trenutku. Ujedinjene mrtve nacije prevode odustne političke subjekte u estetski režim umetnosti, pružajući im tako novi život unutar predstavljačkih relacija u oblasti vizuelnog – prostora u kome se društvena realnost iskazuje u formama i slikama. Ivan Grubanov posebnu pažnju posvećuje procesu nastanka slikâ koristeći mrtve zastave kao modele, sredstva i materijal u svojim slikarskim ritualima. Umetnikova intencija okrenuta je stvaranju novog simboličkog polja koje u pitanje dovodi vrednosne okvire umetnosti, istovremeno obnavljajući autoritete mrtvih nacija koje nastavljaju borbu u domenu vidljivog.

 

Umetničku praksu Ivana Grubanova (1976) karakteriše post-konceptualni pristup slikarstvu i artikulacija istorijskog pamćenja spram kompleksnog polja savremenosti. Njegov procesualni slikarski metod razvija se kao prostor za produkciju znanja, uporno otvarajući pitanja o našim društvenim i političkih realnostima. Obrazovan na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, Rijks Akademiji likovnih umetnosti u Amsterdamu, Delfina Studios u Londonu i Casa de Velazquez u Madridu, Ivan Grubanov od 1997. godine aktivno participira u svetu umetnosti brojnim učešćima u samostalnim, grupnim i bijenalnim izložbama širom sveta.

 

Komesar: Prof. dr Lidija Merenik
Asistent komesara: Ana Bogdanović, M.A.

 

Predstavljanje projekta Ujedinjene mrtve nacije na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. 

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..