Proletnji program Galerija Haos nastavlja izložbom novosadskog umetnika, poznatog grafičara Slobodana Kneževića, koji je znan po svojim izuzetnim radovima na papiru, ne samo grafikama, već crtežima i kolažima, što će u jednom odabiru biti predstavljeno u prostoru galerije na dva nivoa i ova postavka će imati kareakter retrospektive.

 

Slobodan Knežević zvani Abi, završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek grafike 1977. i magistarske studije 1979. godine u klasi profesora Marka Krsmanovića.


Član je ULUS-a i ULUV-a. Od 1980. godine je zaposlen na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. u zvanju redovnog profesora za predmet Grafika sa tehnologijom i Crtanje sa tehnologijom.


Tokom dugogodišnje umetničke karijere izlagao je grafike, crteže, ”kartone”, skulpture, kolaže i slike na više od trideset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Mađarska, Švajcarska). Učesnik je i preko tri stotine kolektivnih izložbi.


Od 1982. godine izlaže na značajnim bijenalima u zemlji i inostranstvu: Zagreb, Berlin, Krakov, Katovice, Katanija, Beograd, Varna, Sofija, Tokio, Gornji Milanovac, Užice, Lođ, Dobitnik je sedamnaest nagrada za grafiku i slikarstvo, od kojih su najznačajnije: 1995.-”Zlatna igla”, 67. Prolećne izložbe ULUS-a, Beograd; 1996.- ”Veliki pečat” grafičkog kolektiva, Beograd; 2005.-”Srebrna  igla” na Međunarodnoj izložbi suve igle, Užice; 2012.- ”Prva nagrada” na VI EX-YU izložbi grafike u Beogradu;  2013.- ”Medalju za ukupno stvaralaštvo”, Zavoda za kulturu Vojvodine.

 

U svom tekstu, u katalogu za ovu izložbu, Dejan Radovanović, između ostaloga primećuje:


Likovni opus Slobodana Abija Kneževića razvija se preko četiri decenije. Od samih početaka osnovni medij izražavanja je crtež u kome se autor najkomotnije oseća tražeći ono što sam naziva likovnom predstavom predmeta. U traženju suštine pojavnog, crtač misao nalazi i vodi linijom – najapstraktnijim i najopštijim elementom crteža, slike, predstave. Već u najranijim crežima, pre i za vreme studija, linija u Abijevom radu gubi opisivački karakter i postaje instrument analize, dekonstrukcije i rekompozicije oblika i smisla. Realitet stolica, vrata, vratanca peći – poznatih, uobičajenih i prihvaćenih predmeta, pokreće se izborom i ritmom linije koja kao laserski zrak ili skalpel zaseca i otklanja nebitno u  definiciji  suštine.

 

Tim povodom, organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa Abijem Kneževićem u ponedeljak, 16. marta u 12 časova

 

Izložbu Slobodana Kneževića će otvoriti u utorak, 17. marta u 20 sati – književnica i režiserka, gospođa Vida Ognjenović.

 

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..