Otvaranje izložbe “Modro, modro, samo modro” Gorana Stojčetovića u tehnici olovka na papiru velikog formata je u petak 13. marta u 20 časova. Biće to, takođe, i jedinstvena prilika da prisustvujete i iscrtavanju stakala izložbenih vitrina Ulične galerije. “Modro, modro, samo modro” je događaj koji je autor osmislio specijalno za Uličnu galeriju.

 

Pored crteža hemijskom olovkom koji će biti izloženi u  galerijskim vitrinama, on će pre i tokom otvaranja izložbe, žvrljati markerom po staklu preostalih vitrina.


"Opčinjenost hemijskom olovkom i modroplavom bojom, prevazilazi moju eksperimentalnost i istraživačku radoznalost. Hemijska olovka je cev, napunjena mastilom koje okreće i nanosi na podlogu, loptica na vrhu te cevi. Brzinu i višesatnost pri neprekidnom crtanju koju pruža hemijska olovka, omogućilo mi je stvaranje radova koji su kombinacija mehaničkog, autističnog i magijskog crteža. Donekle slično, ali suštinski različito plesu okretajućih derviša koji se u transu prepuštaju religioznom i božanskom. Po desetak sati dnevno sam povlačio modre linije u smeru kretanja Zemlje oko Sunca, prepuštajući se beskonačnim asocijacijama besmisla i praznine." - Goran Stojčetović


Modra boja sadrži energiju  najdubljih impulsa svesti, jer je najbliža  crnoj tj. nesvesnom odnosno tami. Modra je daleki glasnik svetlosti i nije prijatna oku, ni kao modrica.  


Goran Stojčetović  se bavi dubinskom asocijativnom umetnošću koju pronalazi u nesvesnim i spontanim izrazima kroz crtež, sliku i fotografiju. Inspiraciju nalazi u stvaralaštvu društveno marginalizovanih ljudi koje podržava da oslobode i približe svesnom iskustvu svoje unutrašnje slike. Na taj način ih uključuje u umetnički i društveni život. Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia. Zaposlen je kao scenograf  u Narodnom pozorištu Priština – Srpska drama.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..