U subotu, 21. februara 2015. u 18 časova na Prvom spratu izložbenog prostora Narodnog muzeja u Beogradu - Nagrađivana izloba Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“ biće otvorena do nedelje, 22. februara. Poslednja prilika da se obiđe postavka u društvu koautorke Simone Ognjanović biće u subotu 21. februara u 18 časova.

 

Zainteresovani posetioci imaće mogućnost da saznaju nešto više o Kompoziciji II jedinoj slici Pita Mondrijana koje se čuva u kolekciji Narodnog muzeja , koncepciji postavke i radovima domaćih umetnika koji su zastupljeni na izložbi.

 

Pored Mondrijanove slike, postavka pruža na uvid radove koji su nastajali pod Mondrijanovim uticajem i sadržajne relacije kojih je ova slika bila deo. Izložena su ostvarenja devetoro umetnika: Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta. Zanimljivo je da u okviru jedne od izloženih instalacija posetioci mogu videti i izuzetno značajne radove iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja, među kojima su dela Van Goga, Pikasa, Kandiskog i Šagala.

Izložba Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II“ je realizovana pod visokom pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Holandije, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..