12. februar - 26. april 2015. u Galeriji fresaka // Obeležavajući Dan državnosti Narodni muzej u Beogradu uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja otvara izlložbu I ovaj kamen zemlje Srbije. Ovoga puta će kroz pejzaže i vedute živopisnih oblasti Srbije biti predstavljen doživljaj identiteta države kroz umetničku prizmu.Posetioci izložbe će biti u prilici da vide 38dela iz kolekcija Narodnog muzeja koja sunastajala u vremenskom rasponu od 18. do 20. veka.

 

 

Reč je o slikama u ulju, akvarelima, crtežima i grafikama gde su svojim ličnim i poetskim interpretiranjem predela, umetnici ostavljali svedočanstvo doživljaja teritorije države.

 

Posetioci izložbe u Galeriji fresaka imaće mogućnost da se upoznaju sa pejzažima počev od romantizovanih krajolika Feliksa Kanica, izuzetnih ostvarenja Đorđa Krstića, Steve Todorović, Paje Jovanovića, Borivoja Stevanovića, Koste Miličevića, crteža Ljube Ivanovića, sve do pejzaža sa ličnim pečatom Milana Konjovića; Save Šumanovića i Cuce Sokić.

 

Pejzaž je u srpskom slikarstvu tretiran često i samo kao povod umetnicima da ispolje ličnu ekspresiju, za šta je ovaj žanrbio najbolja prilika da se izraze. Bilo da je u pitanju istorijski, gradski ili ruralni pejzaž, umetnici slikani prostor podređuju svojim estetski načelima. Registrujući motiv od kojeg ne odstupaju, oni su sopstveni umetnički doživljljaj pretpostavili realnosti, nikada ne žrtvujući estetsko činjeničnom.

 

Pojave u srpskom likovnom stvaralaštvu koje se izborom dela autorke, Evgenije Blanuša, sagledavaju na izložbi I ovaj kamen zemlje Srbijepozivaju da se upustimo u istraživanje onoga što odražava kareakter teritorije Srbije.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..