U Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, od 29. decembra 2014. do 20. januara 2015. godine biće postavljena dokumentarna izložba"U traganju za tišinom - Božidar Karađorđević kao umetnik i putopisac novoga doba". Izložba će za posetioce biti otvorena radnim danima od 12 do 18 časovai subotom od 10 do 14 časova. Ulaz slobodan. U toku trajanja izložbe biće organizovani prateći programi, stručna vođenja i tribine.

 

Knez Božidar Karađorđević (1862 - 1908.) značajan evropski umetnik s kraja 19. početka 20. veka, nepravedno je zanemaren i nedovoljno poznat našoj sredini. Ova izložba ima za cilj da domaću javnost upozna sa radom i životom Božidara Karađorđevića, Karađorđevog praunuka, unuka Kapetan Miše Anastasijevića, izuzetne umetničke ličnosti, pravnika po formalnom obrazovanju, ali po opredeljenju slikara, primenjenog umetnika, zlatara, književnika, književnog i umetničkog kritičara, književnog prevodioca, novinara, putopisca, muzičara, erudite i avanturiste, uvaženog u evropskim umetničkim i mondenskim krugovima. Izložba "U traganju za tišinom" prvi put javnosti predstavlja sve segmente njegovog rada i života i omogućava da se u našoj sredini otkrije ovaj važan segment naše kulturne baštine. Kroz samu postavku, ali i niz predavanja i stručnih vođenja kroz izložbu, posetioci će imati priliku da upoznaju stvaralaštvo i život „kneza umetnika“.

 

Autor izložbe: Lidija Jakšić; saradnik na projektu: dr Jelena Todorović.
Partneri: Narodni muzej u Beogradu, Univerzitetska biblioteka "Svetozar
Marković", Izdavačko preduzeće "Klio".


Realizaciju izložbe podržao je Sekratarijat za kulturu Grada Beograda.

 

U prilogu se nalazi tekst o izložbi i Božidaru Karađorđeviću i kruna sa pečata kneza Božidara Karađorđevića sa knjiga uz njegovog Legata u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..