U okviru programa aktuelne izložbe Pit Mondrijan. Slučaj „Kompozicije II” ovog četvrtka, 18. decembra u 18 časova predavanje pod nazivom Mondrian’s Studio održaće gostujući predavač prof. dr Karel Blotkamp (Carel Blotkamp). Zainteresovani posetioci moći će da saznaju više o Pariškom periodu Pita Mondrijana (1919-1938). Tada je umetnik objavljivao tekstove o teoriji umetnosti u brojnim evropskim avangardnim listovima.

 

Oni su obično bili ilustrovani reprodukcijama njegovih apstraktnih slika. Međutim, od 1926. umetnik počinje da koristi i fotografije svog ateljea. Upečatljivo je da na tim fotografijama, prostor ateljea ne deluje kao radni prostor umetnika, već više kao futuristički životni prostor. Umetnički pokret De Stijl u kojem je i Mondrijan učestvovao, je od svojih počataka (1917) propagirao sintezu slikarstva i arhitekture. Pristalice pokreta su smatrali su da umetnost treba da postane delom čovekovog okruženja, delom života. U svom slikarskom ateljeu Mondrijan je stvorio svoj model ovakve sinteze.


Karel Blotkamp je profesor emeritus na istoriji moderne i savremene umetnosti na univerzitetu u Amsterdamu. Posebno se bavio istraživanjem dela Pita Mondrijana i pokreta De Stijl. Među knjigama koje je objavio o ovim temama su: Mondrian: The Art of Destruction (London/New York 1994) i (ed), De Stijl: The Formative Years 1917-1922 (Cambridge Mass. 1986). Krel Blotkamp je takoe aktivan kao umetnik.


Predavanje će se održati na engleskom jeziku i namenjeno je svim zainteresovanim posetiocima. Ulaz je slobodan.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..