U sredu, 10. decembra od 19.00 Galerija (traje do 26.decembra) / Jelena Drobac je srpska grafičarka dizajnerka i predavač,  rođena 1982. godine u Beogradu. Misli slovima i simbolima, a bavi se prevashodno vizuelnim i korporativnim identitetima, oblikovanjem logotipa i robnih marki, projektovanjem tipografije i ambalaže. Ovom izložbom obeležava 10 godina profesionalnog rada u polju grafičkog dizajna.

 

 

Njena dizajn krilatica je skraćenica KISS- Krep Ti Start nad Simple (Samo neka je svedeno i pametno). Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafika, atelje Grafički dizajn, trenutno je student završne godine doktorskih interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu, grupa za digitalnu umetnost, a predaje na odseku za dizajn Beogradske politehnike od 2008. godine. Dobitnik je više međunarodnih i domaćih nagrada, radovi su joj objavljivani u preko 35 stručnih publikacija iz oblasti dizajna i marketinga u Srbiji, Rusiji, SAD, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji i Kini.Učestvovala je na 45 izložbi u Srbiji i inostranstvu.


Ovu postavku, koja je već predstavljena međunarodnoj publici u Budimpešti u okviru Meseca srpske kulture, čini deset radova- projekata odabranih  iz oblasti grafičkog dizajna nastalih u poslednjihdeset godina. Njima je pridružena grupa zaštitnih  znakova- logotipa koji za autorku predstavljaju posebno zanimljiv i kompleksan aspekt dizajna, a koji ima za zadatak da igrom nekoliko slova i simbola predstavi osobu, proizvod ili koncept. Izložbu otvara nagrađeni projekat identiteta proslave jubileja 70 godina časopisa NIN iz 2004. godine kao prvi veliki realizovani projekat . Pored njega, predstavljeni su realizovani i nerealizovani radovi za naručioce iz Srbije, Kanade, SAD-a, Irske i Makedonije koji variraju u nameni i oblasti: od identiteta kulturnih organizacija, izložbi ili autora do komercijalnih radova poput robnih marki ili etiketa vina, ali i total dizajna humanitarnih akcija.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..