U okviru aktivnosti na predstavljanju svojih prebogatih kolekcija, u Narodnoj biblioteci Srbije, povodom sto godina od rođenja slikarke i akademika Ljubice Cuce Sokić (1914-2009), biće izložena grafika Narovi, fotografija Ljubice Cuce Sokić, činija sa suvim voćem iz slikarkinog ateljea koju je često koristila kao inspiraciju za crtanje, zatim paleta, boje i slikarske četke.

 

Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) bila je slikarka, članica SANU i profesorka Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Jedna je od osnovača grupe «Desetorica». Izlagala je na brojnim grupnim i individualnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavila se ilustrovanjem dečijih knjiga i časopisa.


Pred izloženih predmeta iz slikarkinog ateljea, biblioteka-celina Ljubice Cuce Sokić sadrži i njenu ličnu biblioteku, koju je Narodnoj biblioteci Srbije poklonio naslednik dr Miomir Gatalović.


Narodna biblioteka Srbije, ustanova kulture od nacionalnog značaja, tokom svoje dugogodišnje istorije imala je istaknute darodavce koji su joj zaveštali na trajno čuvanje svoje lične biblioteke i rukopisnu zaostavštinu uz koje su često poklanjane i umetnine i lični predmeti. Danas Narodna biblioteka čuva legate i biblioteke-celine od neprocenjive vrednosti, kao što su legati Miloša Crnjanskog i sestara Janković, biblioteke-celine Milana Rakića, Petra Kolednića, Ljubomira Micića, Tihomira Đorđevića, Veselina Čajkanovića i drugih.

 

Programi i aktivnosti Narodne biblioteke Srbije realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Dobro došli u Narodnu biblioteku Srbije!

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..