Mini konferencija Urbanog Inkubtora pod nazivom “Prazni gradski prostori i njihov potencijal”, koje će se održati za vikend 15. i 16. novembra u studiju KM8 (Kraljevića Marka 8) ima za cilj da okupi, poveže i osnaži postojeće inicijative i na jednodnevnoj radionici, razradi projekte i strategije za bolje iskorišćavanje praznih i javnih prostora u budućnosti.

 

Ishod radionice biće polazišna osnova u nastojanju udruženja da u narednoj godini u saradnji sa Goethe-Institutom,podrži  lokalne i međunarodne inicijative i stvori uslove za uspešniju komunikaciju sa lokalnom samoupravom kao i domaćim i stranim finansijerima. Ishod takve saradnje kroz realizaciju društveno angažovanih projekata i praktikovanje socijalno-kulturnih i umetničkih tendencija vodiće boljem iskorišćavanju zapuštenih praznih i javnih prostora.

 

U nedelju, 16.11.2014. godine od 18 do 20 časova u Kraljevića Marka 8, biće predstavljeni i diskutovani kulturni projekti i inicijative iz Srbije i Kasela (Nemačka), kreirani od strane aktivista i mladih profesionalaca, koji imaju za cilj aktiviranje, transformacijui bolje iskorišćavanje praznih i javnih prostora.


Na tribini učestvuju: Gradska Gerila: Par Minuta Arhitekture i projekat Otvorene biblioteke, Zdravamala, Ulice za bicikliste, Urbane Experimente (Kasel),  Župa (Kasel, Beograd).

 

Sredinom 2012. godine na inicijativu Goethe-Instituta pokrenuta je platforma Urbani Inkubator, koja je za dve godine postojanja, okupila više od petnaest lokalnih i međunarodnih projekata koji su aktivno učestvovali u stvaranju novih kulturnih inicijativa i kroz primenu kulturnih i umetničkih sadržaja oplemenjivanju urbanih prostora u Savamali.
U cilju lokalizacije i održivosti projekta početkom 2014. godine osnovano je udruženje građana Urban Inkubator,kao nosilac ideja i projekata usmerenih ka socijalnom i kulturnom unapređenju savremenih gradova. Udruženje stvara mogućnosti zarealizaciju društveno angažovanih aktivnosti uz aktivno uključivanje mladih,kao i mogućnosti za učenje, istraživanje, razmenu ideja i praktičnih znanja u oblasti arhitekture, dizajna, kulture  i umetnosti.


U urbanom jezgru Beograda  ali i drugih gradova u Srbiji i regionu postoje neiskorišćeni  i nefunkcionalni  industrijski i drugi objekti kao nasleđe državne, vojne, društvene i druge vlasničke svojine, koji pod neliberalnom politikom gradskih i državnih vlasti ostaju neiskorišćeni ili prelaze u stranačko ili vlasništvo investitorskog urbanizma, pre nego što se stavljaju na raspolaganje građanima i kulturnim i drugim institucijama i inicijativama.

 

Svečano otvaranje izložbe Gradske Gerile je 16.11. od 13h do 22h. Sama izložba Gradske Gerile: “Gradska Gerila 2014“ traje od 16-26.11.2014. godine / Adresa galerije: Kraljevića Marka 8, Crnogorska 5, Španska kuća

 

Goethe-Gerila 2014. peta je po redu generacija Gerile, a treća koja je stacionirana u Savamali, istorijski značajnom, ali veoma zapostavljenom delu grada. Tokom godine, u saradnji sa članovima Gerile iz prethodnih generacija i udruženjem Urbani Inkubator, razvijale su se nove ideje i načini da se „oslušne“ duh Savamale.


Ovo je ujedno i poslednja generacija Goethe-Gerile u ovom obliku, budući da odnedavno ova grupa mladih aktivista svoje akcije sprovodi pod okriljem novoosnovanog samostalnog udruženja Gradska Gerila.

 

Na ovoj izložbi možete videti radove nastale tokom 2014. godine.

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..