U utorak 4. novembra u 10.15 časova u OŠ “Aleksa Šantić” u Kaluđerici otvara se Putujuća izložba “Staro i nestalo voće Srbije”, koja u saradnji sa Centrom za kulturu Grocka dolazi iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Izložbu otvara kustoskinja Aleksandra Savić, autorka izložbe.

 

Cilj izložbe je da predstavi bogatstvo i raznovrsnost sorti autohtonog voća naših prostora, kao i da afirmiše tradicionalne vrednosti koje su od značaja za našu sredinu. Srbija je izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad, a koje danas nestaju bez povratka. Iako retke, stare sorte jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i drugog voća još uvek se mogu pronaći kao pojedinačna stabla, ili u manjim zasadima.

 

U jesenjem ciklusu programa Putujuće izložbe Centra za kulturu Grocka planirane su tri izložbe u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom:

 

- Ambrozija: 150 godina u Evropi – 60 godina u Srbiji
- Staro i nestalo voće Srbije
- Suživot sa velikim zverima – izazov i mogućnost

 

Program Putujuće izložbe namenjen je osnovnim školama na teritoriji opštine Grocka, sa ciljem da se promovišu muzeji, njihov značaj i postavke, kao vid dodatne edukacije učenika kroz upoznavanje sa ustanovama kulture i njihovim sadržajima. Autorka koncepta programa je Zorica Atić, istoričarka umetnosti.

 

U periodu novembar 2014 - februar 2015. godine, Centar za kulturu Grocka predstavlja učenicima i njihovim roditeljima Prirodnjački muzej u Beogradu, jednu od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..