U utorak, 30.septembra od 19h - „Obrenovac je prisutan“ je interaktivna audio instalacija nastala kao rezultat dugogodišnjeg osećanja beznađa povodom političke situacije u Srbiji, a koje je kulminiralo osećanjem besa i očaja izazvanih ponašanjem Premijera Srbije tokom i nakon poplava koje su zadesile mnoge gradove u Srbiji.

 

Ovaj zvučni performans kombinacija je dokumentarnog i igranog materijala, ali posebnu snagu mu daje i prisustvo Žene iz Obrenovca, koja će nakon emitovanja snimljenog materijala, podeliti sa publikom određena osećanja i intimne istine vezane za poplave u njenom gradu.

Oslobođeni svake objektivnosti, jer se bavimo umetnošću a ne istraživačkim novinarstvom, želimo da skrenemo pažnju na samo jednu od mnogo važnih tema u našem društvu, o kojima gotovo niko ne govori. Cenzura postoji, ako na nju pristajemo; makete blistaju, dok o nasipima ne mislimo.

Autori instalacije ne pripadaju ni jednoj političkoj stranci, nevladinoj organizaciji i ne bave se nikakvom vrstom društveno-političkog aktivizma. Bave se samo umetnošću i ovim postupkom žele da preispitaju svoje saučesništvo u brutalno neukusnoj demagogiji Premijera i njegovih istomišljenika, kao i mrtvačko-konzumersku pasivnost prestravljenih građana Srbije.

CZKD je jedini prostor u Beogradu, od mnogih koje smo kontaktirali, koji je pristao da nam ustupi termin i prostor za ovaj neprofitni projektat.

Reditelj: Jana Maričić
Dramaturg: Vuk Bošković
Kompozitor: Božidar Obradinović
Dizajner zvuka: Mlađan Matavulj
Glumica: Milena Predić
Žena iz Obrenovca: Aleksandra Belić

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..