Šesnaesto bijenale umetnosti pod nazivom Linije vremena: dokumenti 1981–2012. održava se sa namerom da se inicira, preduzme i započne istorizacija/valorizacija i kritičko osvetljavanje različitih aspekata samog Bijenala, a u kontekstu socioekonomskih, političkih, kulturalnih i umetničkih (ne)prilika nastalih u naznačenom periodu. Svečano otvaranje biće 17. septembra od 17 sati na platou ispred Narodnog muzeja Pančevo, na kojem će biti postavljen promotivni plato arhitekte Tamare Tasić.

 

Taj promotivni plato (oko 52 m2) poslužiće kao izlagački prostor u okviru Bijenala umetnosti, a nakon toga biće premešten u Narodnu baštu za potrebe KCP-a, Galerije „Elektrika” i grada Pančeva (JKP-a „Zelenilo”). Projekat je namenjen umetnicima, publici, institucijama kulture i očuvanju baštine, zavodima za zaštitu spomenika, arhivima, medijima, a posebno mladima i andergraund sceni regiona. Projekat je realizovan u saradnji sa partnerskom organizacijom UG „Studentska unija Pančeva”, koja je sredstva dobila na konkursu NIS-a.


Tematski okvir ovogodišnjeg Bijenala umetnosti Linije vremena: dokumenti 1981–2012. neposredno je proistekao iz dve važne činjenice:


1. Bijenalna izložba jugoslovenske skulpture u Pančevu predstavljala je jednu od ključnih tačaka podsticaja i institucionalne podrške razvoju jugoslovenske skulpture. (Održano je sedam PIJS-a i jedno Trijenale od 1981. do 1996. godine.)


2. Pančevačko Bijenale (vizuelnih) umetnosti, proizašlo iz PIJS-a, uspelo je da održi regionalno prepoznatljivu poziciju značajnog uporišta savremenih umetničkih praksi – kako u pogledu same art-produkcije, tako i u pogledu kritike, istorije i teorije umetnosti. (Od 2000. do 2012. godine održano je sedam manifestacija.)


Ideja je da se izborom radova i načinima njihove prezentacije, kao i kroz (ne)posredne susrete, sučeljavanja, dijaloge i tišine, podstaknu, možda ožive ili re-kreiraju i neke potisnute, zaboravljene, zamagljene mikroistorije, koje će takođe predstavljati dragocenu (dokumentarnu, umetničku, kustosku, performativnu i drugu) građu.


Kompleksna postavka fokusira se na ostvarenja nastala i producirana pred ili za neko pančevačko bijenale. U manjem broju slučajeva, gde nije bilo moguće prikazati zatražene radove – jer više ne postoje ili nisu dostupni iz različitih razloga – odabrana su druga dela pozvanih umetnika i umetnica iz doba njihovog učešća na nekom od prethodnih PIJS-a i/ili Bijenala. Ovaj segment izložbe uključuje i radove stvaralaca koji su u međuvremenu preminuli. Istovremeno, posebna selekcija autora i ostvarenja biće predstavljena u okviru dokumentarnog dela izložbe u formi fotografija, printova i lajt-boksova. Reč je o zapisima o samim radovima i izvođenjima koje je bilo nemoguće ponoviti, ili ovog puta to nije bilo neophodno. Tako se umetnička dela i dokumenti o ostvarenjima iz različitih godina, decenija, iz drugog doba i različitih konteksta, pokazuju zajedno/uporedo, donoseći svoje (ne)učitane predistorije i postistorije.


„Ishod ovogodišnje produkcije i recepcije odsutne i postojeće istorije pančevačkog Bijenala donekle se može predvideti – međutim, tri decenije podeljene i smeštene u dva veka, unutar više društvenih sistema, ideoloških matrica i kontradiktornih okolnosti u kojima je Bijenale trajalo proizvodeći mnoga značenja – period je čiji mnogobrojni i mnogostruki konteksti, kako je Grojs pisao, čine nestalan i promenljiv okvir...”, naglasila je selektor i kustos Bijenala Suzana Vuksanović.


Umetnice / umetnici:


Srđan Apostolović
Mrđan Bajić
Nada Denić
Nikola Džafo
Mirjana Đorđević Thaler
Gabriel Glid
Ivan Grubanov
Jelena Janev
Dragan Jelenković
Zdravko Joksimović
Darija Kačić
Gordana Kaljalović Odanović
Miroslava Kojić
Slobodan Kojić
Stevan Kojić
Žolt Kovač
Ivan Kožarić
Dobrivoje Krgović
Dragoslav Krnajski
Mladen Marinkov
Marina Marković
Tatjana Milutinović Vondraček
Milorad Mladenović
Nikoleta Marković
Branislav Nikolić
Vladimir Nikolić
Petre Nikoloski
Tanja Ostojić
Zoran Pantelić
Stanko Pavleski
Vesna Pavlović
Vladimir Perić
Dušan Petrović
Darinka Pop Mitić
Danilo Prnjat
Mileta Prodanović
Slavoljub Caja Radojčić
Jelica Radovanović i Dejan Anđelković
Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf

Ivana Rakidžić Krumes
Rene Rusjan
Duba, Dubravka Ana Sambolec
Zvonimir Santrač
Mojca Smerdu
Radiša Stanišić
Vera Stevanović
Aneta Svetieva
Rastislav Škulec
Zoran Todorović
Dragoljub Todosijević Raša
Verbumprogram
Anica Vučetić
Kosta Angeli Radovani
Ana Bešlić
Kosta Bogdanović
Olga Jevrić
Tomislav Kauzlarić
Nina Kocić
Dragan Rakić
Larisa Ackov i Ana Vilenica
Igor Antić
Apsolutno skulptoralno (Zoran Pantelić, Rastislav Škulec)
ART-ACT
Daniel Buren
Cornford and Cross
Daniel Firman
Jovana Komnenić
Shaoji Liang
Mihael Milunović
Jelena Radić
Božica Rađenović
Veit Stratmann
Nataša Teofilović
Marina Vasiljević Kujundžić
Shu Min Li
Harrison and Wood

Izlagački prostori selekcije 16. Bijenala:
Galerija savremene umetnosti
Galerija „Elektrika”
Foaje Kulturnog centra
Narodni muzej Pančevo
Galerija – Hol Gradske uprave
Pokretni paviljon – promotivni plato
Bioskop „Vojvodina”
Slobodni gradski prostori: Tamiški kej i Njegoševa ulica


Autorski projekti:

 

Dušan Otašević, Vreme / protok / trag, izložba autora Marijane Kolarić u budućem legatu Milorada Bate Mihailovića u Ulici Žarka Zrenjanina 1 u Pančevu.

 

Pedagogije de/kontaminacije, autor izložbe Andrej Mirčev sa Akademije umjetnosti iz Osijeka, koji će sa studentima autorima (Dorotea Cvijanović, Mia Štark, Ivan Bogović, Karlo Arnold, Andrea Knezović, Ana Uzelac, David Tadić, Jasmin Mišković) prirediti performans u Galeriji Istorijskog arhiva Pančeva.

 

Triptih o materiji i vremenu, 2014, eksperimentalni film u trajanju od 21', scenariste i režisera Radiše Stanišića. U tami napuštenih depoa, pronađene skulpture, eksponati sa prošlih bijenala u sadašnjem vremenu i prostoru, prizor su nove vizure budućeg posmatrača. Film će biti prikazan u godinama zatvorenom bioskopu „Vojvodina”.


SKULPTURA?, 2014, publikacija – viđenje skulpture kroz strip vodećih savremenih strip-autora. Publikaciju je priredio Saša Rakezić alijas Aleksandar Zograf. On će održati i strip-radionicu pod nazivom Strip Sinergija, na kojoj će govoriti o primerima saradnje, bilo da je reč o strip-radionicama ili saradnji strip-umetnika, jam comics ili o nekom drugom vidu zajedničke kreacije u formi stripa. Zatim će desetak polaznika radionice učestvovati u zajedničkoj izradi stripa. Programi će biti predstavljeni u Galeriji „Elektrika”.


U okviru Bijenala predviđena je i izložba Banatski paviljon – regionalna izložba savremene umetničke scene Banata, koja će biti postavljena od 10. septembra do 1. oktobra u Dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo, a svečano će biti otvorena 16. septembra u 19 sati. Izložba će se realizovati u okviru projekta POLES OF CULTURES, IPA programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija, koji je finansirala Evropska unija u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA), a sufinansirale su je zemlje učesnice u programu.


Kulturni centar Pančeva u realizaciji ovogodišnjeg bijenala umetnosti sarađuje sa: Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, Umjetničkom akademijom u Osijeku, Kolekcijom „Trajković” , Muzejom rudarstva i metalurgije iz Bora, Muzejom Grada Beograda i Centrom za likovnu i primenjenu umetnost „Terra”, Kikinda.

...o Bijenalu...

Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija koja se održava u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Dvehiljadite godine ovaj projekat proširuje koncepciju rada sa polja skulpture na „prošireno polje umetnosti“, te se i sam naziv manifestacije preinačio sa Bijenala skulpture na Bijenale vizuelnih umetnosti. Takođe, te godine izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke afinitete i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost, čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti.

 

Bijenale umetnosti, kao manifestacija koja iza sebe ima tradiciju dugu više od trideset godina, ugostilo je mnoge značajne stvaraoce među kojima su: Danijel Biren, Ričard Dikon, Jožef Nađ, Tomislav Peternek, Nikola Džafo, Kosta Bogdanović, Mrđan Bajić, Vera Stevanović, Škart, Ivan Grubanov, Katarina Zdjelar, Siniša Ilić, Janez Janša, Vladan Joler, Boris Šribar, Slaven Tolj, Nebojša Vilić, Asja Mandić, Igor Antić, Žiga Kariž...
                                  

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..