brazilDani Brazila u Novom Sad, započeće 26.avgusta u Muzeju Savremene Umetnosti Vojvodine  izložbom poludragog kamenja pod nazivom ’’Brazilska bajka-111 minerala’’, sa početkom u 18h. “Brazil, zemlja kafe, karnevala, fudbala, predivnih plaža ali i zemljla raznovrsnih minerala jedna je od najvećih svetskih ekonomskih giganata.

 

Značajno mesto u industrijskom razvoju pored ostalog zauzima eksploatacija i obrada ukrasnog, poludragog i dragog kamena. Od davnina reč „ita“ na jeziku brazilskih indijanaca „Tupi Guarani“, znači kamen, mineral, a utkana je i danas u nazive mnogih predmeta i mesta. Raznolikost, bogatstvo, lepota i bajkovitost brazilske prirode u mnogome duguje raznovrsnosti i strukturi tla. Ovom izložbom ‘’Dani Brazila’’ će za trenutak energiju, ritam, lepotu i kolorit brazilskih minerala približiti svojim posetiocima.“ - Biljana Radojević, autor izložbe. Eksponati potiču iz rudnika Minas u brazilskoj provinciji Minas Gerais. Prikazani su uzorci najlepših nalaza minerala i kristala ali i ukrasni predmeti i nakit napravljen od njih.

Uz brazilsko poludrago kamenje posetioci će imati priliku da vide fotografije  Brazila viđene kroz objektiv Svetlane Dingarac, beograđanke koja poslednjih  nekoliko godina provela je pretežno u inostranstvu, putujući i radeći na projektima u Brazilu, Siriji, Kambodži, na Zelenortskim ostrvima, u Grčkoj, SAD. Fotografije i tekstove o svojim putovanjima objavljuje u Jat Reviji, Ilustrovanoj Politici, Nacionalnoj reviji, ReFoto-u i Montenegro eksploreru.
Dani Brazila trajaće 4 dana od 26.do 29.avgusta I ponudiće novosađanima bogat program: radionice kaouere na Štrandu, radionice samba udaraljki na Petrovaradinskoj tvrđavi, projekcije najzapaženijih brazilskih filmskih ostvarenja u art bioskopu Vojvodina na SPENS-u, tribine na temu razvoja I uticaja brazilske muzike ‘’Istorija Brazila u 20 pesama’’ Predraga Dragosavca u kino sali MSUV-a I muzičke večernje zabave na Yachting clubu Skipper I na Petrovaradinskoj Tvrđavi. A za kraj 29. Avgusta bice organizovana karnevalska povorka koja će se kretati od centra grada pa do Štranda, gde će biti organizovan koncertni program. Za najmastovitiju masku bice dodeljeno nagradno putovanje za dve osobe u Transilvaniju na Noć Veštica koju dodeljuje agencija Jungle Tribe.

Program manifestacije je otvoren I besplatan za sve posetioce.

Više informacija možete pronaci na web stranici www.danibrazila.org

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..