Posetite neke od stogodišnjih hidroelektrana Srbije koje rade kao u vreme kada su nastale, saznajte kakva je veza između Tesle i Vajferta i nazdravite uz BIP pivo, prošetajte Teslinim stopama kroz Beograd sa Mladima za turizam, zavirite u stare kabinete ETF-a, u Narodnoj biblioteci Srbije saznajte zašto je Tesla pisao Zmaju, zauzmite svoje mesto u Tesla bioskopu ili učestvujte na specijalnom performansu posvećen Tesli … Preuzmite mapu, istražite celokupan program Tesla dana na sledećem linku sajta www.teslaways.rs

 

Sa ciljem da se 10. jul - rođendan Nikole Tesle obeleži širom Srbije, a naročito u gradovima i mestima na kulturno turističkoj ruti Putevima Tesle, Klaster puteva kulture pokreće jedinstvenu manifestaciju - Tesla dan.

 

Svi koji se tog dana nađu u Negotinu, rodnom mestu Đorđa Stanjevića, čoveka zaslužnog za elektrifikaciju Srbije, moći će da zavire u spomen sobu posvećenu ovom vizionaru. Kako su Tesla i Pupin kovali zajedno planove za mir u svetu, imaće prilike da saznaju oni koji taj dan budu proveli u Idvoru i posete Zavičajni kompleks Mihajlo Idvorski Pupin. Zahvaljujući izložbi Muzeja Nikole Tesle, na Fruškoj gori će 10. jul obeležiti Teslin čudesni svet elektriciteta, nadomak Knjaževca vam po prvi put otvara vrata neobičan stari mlin sa hidroelektranom, a luksuzni beogradski hotel Square Nine vam pruža mogućnost da se osetite posve posebno uz jela sa stogodišnjeg Tesla menija.

 

Ukoliko ste baš 10. jula u zapadnoj Srbiji, ne propustite da obiđete “Pod gradom” u Užicu, najstariju hidroelektranu sagrađenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine nakon Nijagare! Svi koji Tesla dan reše da provedu u Leskovcu moći će da prisustvuju tradicionalnom obeležavanju Teslinog rođendana u Narodnom muzeju Leskovca, koje organizuje udruženje „Izgradimo Teslin toranj“. Nišlije i posetioci Niša proslaviće Tesla dan, uz posetu čuvenoj hidroelektrani Sveta Petka, u obilazak će ih poveti Turistička organizacija Niša. I to nije sve…

 

“Iskoristi svoju energiju na najbolji način”, poručuje Schneider Electric, koji za Tesla dan najkreativnijim odgovorima na pitanje “Zašto je Tesla bitan?” poklanja specijalan Unica Wireless prekidače za osvetljenje, a prijave su na sledećem linku. Muzej Nikole Tesle pak tokom čitavog dana poklanja besplatan ulaz na svoju stalnu postavku i izložbu Tesline umetničke kolekcije.

 

Ko stoji iza Tesla dana?

 

Tesla dan organizuje Klaster puteva kulture koji udružuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Tesla dan su podržali Grad Beograd, Elektroprivreda Srbije, kompanije Schneider Electric, ENEL PS, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy, a prijatelji projekta su Infostud i Centar za promociju nauke.

Projekat postavljanja kulturno turističke rute Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a podržali su ga Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, Sektor za turizam Ministarstva finansija i privrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja i Ministarstvo energetike.

 

“Cilj manifestacije Tesla dan i same rute Putevima Tesle je da prikaže Srbiju i Beograd u nekom drugom svetlu. Da pokaže da to nije samo zemlja gostoljubih ljudi i provoda, već i zemlja kulture, nauke, privrede i preduzimljivih ljudi. Na ovaj način želimo da stvorimo jak i prepoznatljiv brand, da privučemo pažnju kako turista, tako i biznis sektora, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske ehikasnosti i IT-a. Kulturna ruta Putevima Tesle je jedinstven primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu”, objašnjava Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, inače generalni menadžer Klastera puteva kulture.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..