U ponedeljak 30. juna u 20h biće predstavljeni video radovi Pavel Braila, posle čega sledi razgovor sa autorom. Program se odvija u okviru projekta „Nevidljivo nasilje“. Biće prikazani sledeći radovi: "Cipele za Evropu" 2002, Video, 26’ & "Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara", 2011, Video, 57’25”.

 

Pavel Braila (rođen 1971.) vizuelni je umetnik i filmski stvaralac koji živi u Kišinjevu (Moldavija). Stekao je međunarodni ugled i priznanja filmom iz 2002. "Cipele za Evropu". Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara deo je ambicioznog projekta Odyssey MD-2010 koji ima za cilj da dokumentuje jednu godinu života u Moldaviji.

 

Video Pavela Braile "Cipele za Evropu" demonstrira razlike u kulturnim i ekonomskim identitetima u istočnoj i zapadnoj Evropi. Na maloj železničkoj stanici Ungeni, na granici između Moldavije i Rumunije, širina šina ruskog voza iz Moldavije treba da bude prebačena u standardnu širinu koja se koristi u Rumuniji i  zapadnoj Evropi. Umetnik je – krišom – snimao napornu tranziciju voza s istoka na zapad i enormnu količinu radne snage koju je potrebno angažovati da bi se obavilo ovo prilagođavanje. Svaki voz zaustavljen je na tri sata i podignut dva metra u vazduh ne bi li se zamenila konstrukcija šina, dok putnike  proveravaju carinski službenici.

 

Inspirisan filmom Valtera Rutmana iz 1927. "Berlin: simfonija velegrada", Brailin projekat "Kišinjev – grad čije se ime teško izgovara" prati život grada Kišinjeva tokom jedne godine. Na kraju godine, snimljeni materijal je montiran u jedan dan, bez naracije, bez komentara: tu je samo dokumentarni materijal s realnim zvukom.  Konstituisan kao dokument, Brailin film omogućava gledaocu ne samo da upozna osobenosti ovog grada, već i da bude svedok njegovih  nepovratnih transformacija. Tako on postaje hronika sadašnjice koja naprasno postaje istorija, a njegova publika jedini – premda raštrkani – čuvari sećanja  koje će uskoro biti izbrisano.

 

Ulaz slobodan!

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..