U utorak, 04. juna 2024. godine u 20 časova u Gvarneriusu nastupa Oleg Pohanovski , uz klavirsku pratnju Natalije Mladenovic. Kanadski violinista ruskog porekla Oleg Pohanovski oličenje je virtuoznosti i jedan od najboljih violinista današnjice. Održao je više od 2000 koncerata kao solista i kamerni muzičar, ovenčan je brojnim nagradama, priznanjima i pohvalama kritike. Kritičari ga često porede s legendarnim Paganinijem, hvaleći njegovo izvođenje kao „briljantno”, „fenomenalno”, „izvanredno”… Pohanovski je i pijanista, aranžer i muzički pedagog. Na programu su: F. Šopen, R. Glijer, J. S. Bah, R. Štraus, E. Grig, I. Poldovski, K. Goldmark, M. Ravel, A. Bacini.

Tokom svoje impresivne karijere aranžirao je više od 200 komada za različite instrumente, uključujući violinu i klavir.

Izuzetna posvećenost instrumentu i izvanredna tehnika sviranja donele su mu glavne nagrade na deset prestižnih međunarodnih violinskih takmičenja, poput Premio Paganini u Đenovi, Pablo Sarasate u Pamploni i Sheveningen u Holandiji. Godine 2022. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Grand Maestro i platinastu medalju na Međunarodnom muzičkom takmičenju Triniti.

Pohanovski je član klavirskog trija Borealis, sa violončelistkinjom Minom Rouz Čang i pijanistkinjom Džudit Keler Sibert. Takođe, veoma je angažovan i kao pedagog i trenutno je profesor violine na Univerzitetu Manitoba (Vinipeg, Kanada).

Duboko divljenje prema muzičkim velikanima Jaši Hajfecu, Jozefu Hofmanu, Arturu Rubinštajnu, Nejtanu Milštajnu, Fricu Krajsleru i drugima, prepoznaje se u njegovom emotivnom, strastvenom stilu sviranja.

„Energetično izvođenje Pohanovskog karakteriše iskonski iskrena strast prema muzici. Hitro, ozbiljno i iskreno – sve reči koje prikladno opisuju nastup Olega Pohanovskog“. (Gvenda Nemerofski, Vinnipeg Free Press)

Maestro Pohanovski održaće i besplatne majstorske kurseve za studente i učenike violine u subotu, 1. juna (od 12-18h) u Gvarnerijusu. Zainteresovani se mogu prijaviti mejlom Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili 066/8028-368

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..