Povodom 15. godina rada Nimbus Art-a i 25. godina rada Andreja Jovanića u nedelju, 17. septembra 2023. godine u 20.00 časova u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Velikom trgu  u Zemunu, održaće se prvi put u Srbiji koncert, zajedno, jedan od najznačajnijih svetskih baroknih flautista, dirigent, Žan-Кristof Friš (posle 45 zemalja i 4 kontinenta), Andrej Jovanić, teorbista i Đorđe Milošević, barokno čelo u Muzičkom dijalogu (Dialogus musicus). Projekat oživljava ono što je muzička Evropa uvek predstavljala: bogatu i živu kombinaciju kompozitora i umetnika koji stvaraju veliko muzičko nasleđe bez granica. Originalnost i kreativnost u pristupu daje mogućnosti za muzičku ekspresiju kroz različitu prirodu svakog od instrumenata. Ulaz na koncert je besplatan.

Rana muzika je deo muzičke prošlosti koji je nepresušni izvor inspiracije i izazov za sve muzičare. Barokna muzika, kao i barokna retorika, se karakteriše opširnim i ukrašenim govorom, ponavljanjem i nagomilavanjem epiteta, simbola, alegorija, metafora... Barokni flautista, Žan-Кristof Friš je među prvim istorijski informisanim izvođačima koji su otkrili kako se tradicionalna muzika iz usmene tradicije može koristiti kao izvor informacija za savremene svirače rane muzike. Pored izuzetno velike koncertne delatnosti i neumornog istraživanja predavač je interpretacije barokne muzike na Sorboni, Pariski univerzitet, a njegovu referentnu knjigu Le Baroque Nomade sada koriste mnogi profesori.

Žan-Кristof Friš (Francuska) – traverzo flauta / Traverso
Andrej Jovanić (Srbija) – francuska teorba / French theorbo
Đorđe Milošević (Srbija) – barokno čelo / Baroque cello

*Dialogus musicus (lat.) - muzički dijalog: flauta – lauta, muzika – publika, francuski stil – italijanski stil, muzičar – muzičar, instrument i muzičar, izvođač i slušalac

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..