U petak 16. decembra 2022. u KC Grad je promocija novog albuma ”Posledice rada I” Lira Vege sa specjalnim gostom Zenit Zed. Početkom novembra Lira Vega predstavila je video singl „Velika žena“, a krajem meseca objavila prvi studijski album od „Duhova“ (2015) sa još sedam novih pesama. Album „Posledice rada I“ dostupan je na svim digitalnim platformama, kao i na bandcampu benda. „Album „Posledice rada I“ spreman je 6 godina i u sebi je „skuvao“ sve teme koje su se ispostavile kao značajne za nas i naše razmišljanje: rad, otuđenost, starenje…

U odnosu na ranije albume, „Posledice rada I“ su plesnije i psihodeličnije, sa puno sintisajzerskih rešenja i intervencija. Posledice rada su posledice sazrevanja igre, što bi rad suštinski trebalo da bude“ kažu Zoja Borovačnin i Vladimir Đorđević.

Kad uronite u svet Lire Vege dočekaće vas minimallizam Zojinih stihova, zavodljiva igra sintova i ritam mašine, diskretne perkusije i Vlacina gitara i jedna neobična mešavina katarze i plesa, ritma i angažovanosti. Od prvih taktova rada ”I Bo No”, preko hita otuđenosti „Hodam“ i himne nebitnih poslova „Posledice rada“ , sve do metafizike „Love“  i budućeg klupskog hita „Puma Alabama“ Lira Vega se menja i za 44 minuta postaje supernova. Uživajte u eksploziji boja i osećanja…

Grupa Lira Vega nastala je 1998. godine kao deo alternativne pozorišne trupe „Pozorište Šešira“. Prvi album „Lira Vega“ objavljuje PGP RTS 2004. godine. Od drugog albuma „Sreća i ljubav“ (Beopolis, 2008) grupa počinje eksperimentisanje sa sintisajzerima i ritam mašinama, a „Duhovi“ (Lampshade, 2015) predstavljaju kraj jednog ciklusa i definisanje novog umetničkog izraza autorskog tandema Borovčanin – Đorđević. Novi album „Posledice rada“ nastao je u istom sastavu sačinjen je iz dva dela. Prvi predstavljamo sada – II vas očekuje tokom 2023. godine.

Specijalni gost koncerta je Zenit Zed. Usled fuzije konfuznih podataka stvarnosti bend Zenit Zed se opredelio za muzičku ravnotežu. 2015-e bend je počeo da radi na autorskom materijalu, a prvi album ”Vrt sekunda” objavljen je prošle godine. Odmah za njim usledio je ”Takt u staklu” koji je nastajao i sazrevao paralelno. Korekcijom pasažnog unikata bi smo nazivali našu muziku . Zenit Zed su Kiza Radović (gitara, vokal), Vera Radović (bas gitara, back vokal), Branka Radović (klavijature, vokal, back vokal), Vladimir Krkljuš (ritam mašine, programing) i Tomislav Marijanović (truba).

Foto: Aleksandar Dragičević

<<  Septembar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      
      

Putopisi, Intervjui..