MONDAY BLUES, serijal low-noise bluz koncerata u organizaciji Doma omladine Beograda (DOB), prešao je dug put od svog premijernog predstavljanja publici u maju 2017. godine. Tokom desetina nastupa u centralnom holu i na Zidiću DOB-a, Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas) su bez kompromisa redefinisali suštinu bitisanja bluza na beogradskoj muzičkoj sceni, smelo uvodeći u svoje nastupe gotovo tribinski sadržaj – na ovim nastupima o bluzu se pričalo isto onoliko koliko se bluz i svirao. To je ne samo donelo vernu publiku, koja je dolazila na praktično sve svirke, već je u određenoj meri odgajalo i potpuno novu publiku.

Mnogi posetioci ovih koncerata, u direktnom kontaktu sa muzičarima otkrili su kako su bluz počeli privatno da slušaju upravo posle svojih, najpre slučajnih, a kasnije i redovnih dolazaka na nastupe iz Monday Blues serijala u Domu omladine.

MONDAY BLUES je tokom ovih nekoliko sezona, a naročito u periodu 2018./2019. u nekoliko navrata izveden uživo i na drugim scenama, u gradovima širom Srbije, pa i van granica naše zemlje, u sklopu širih programskih gostovanja “Doma omladine Beograda u gostima”. Tako je MB u navedenom periodu gostovao u Pakracu (Hrvatska), kada je ovaj program izveden u Vladičanskom dvoru uz prisustvo i pokroviteljstvo episkopa slavonskog – Jovana Ćulibrka, zatim u Nišu (Dom kulture), pa u Trebinju (Republika Srpska) na Festivalu „Male stvari“ kao i nedavno u Kulturnom Centru Mladenovac.

“Sva navedena gostovanja su na neki način bila neobična i vredna: svirati bluz u Pakracu, na svetom mestu uz prisutvo vladike Jovana Ćulibrka, bilo je izuzetno iskustvo; MB program koji je izveden u Trebinju bio je prvi živi bluz nastup posle 30 godina u ovom gradu; nastup u Nišu je privukao probranu publiku koja je u dobroj meri bila sastavljena od lokalnih bluz muzičara i poznavalaca, a nastup u Mladenovcu je bio možda i najzanimljiviji: program smo izveli u potpunosti akustično. Vratili smo se, tako, na same početke bluza, kada je isključivo i izvođen akustično, kada je emocija ove muzike nesmetano strujala od muzičara do slušalaca, bez bilo kakve tehničke opreme, koja zna da oduzme deo spontanosti i na bini i u publici.”, ističe Aleksandar Đukić.

Tokom protekle tri sezone na Monday Blues programima, uz standardni dvojac Đukić i Vulin, kao gosti nastupili su i vrsni muzičari: Milan Petrović – klavijature, Aleksandra Bjeloš – udaraljke, Ivan Jovanović – usna harmonika...

U intimnoj izvođačkoj formi, sa sopstvenim čitanjem najrafiniranijih bluz autorskih opusa, ovaj Monday Blues dvojac nastavlja nastupe i tokom 2020. godine, a prvi koncerti zakazani su za 10. i 24. februar od 20. časova u Centralnom holu Doma omladine Beograda. Njihovi heroji su legendarni Peter Green, Robert Johnson, Elmore James, Big Bill Broonzy, Otis Rush, Sonny Boy Williamson… Naglasak je na vrlo intimnom izvođenju bluza u verzijama koje nisu puke reprodukcije poznatih standarda. “Od početka smo se trudili da se prema izabranom bluz repertoaru odnosimo kao prema pesmama koje smo sami napisali. Dakle upijamo ih – poistovećujemo se sa njima, svesno ili nesvesno ih personalizujemo i tek onda one izlaze iz nas na način kako to radimo.”, objašnjava Đukić.

Pozivamo sve ljubitelje muzike na ugodno druženje i putovanje kroz jednu ličnu istoriju bluza, ponedeljkom uveče u Domu omladine Beograda. Dođite i postanite deo ovog unikatnog bluz iskustva! Ulaz je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..