Avangardni post-pank sastav Tuxedomoon, jedna je od najčuvenijih grupa iz generacije “novog talasa”, čiju postavu danas čine Blaine L. Reininger, Steven Brown, Peter Principle i Luc van Lieshout. Na koncertu u Domu omladine Beograda (sreda, 18. maj 2016. od 21h), ovi giganti svetske muzičke scene ekskluzivno će izvesti svoje najpoznatije delo – album “Half-Mute” – po prvi put u celosti. Obeležavanje godišnjice ovog izdanja počelo je prošle godine svetskom turnejom koja još uvek traje.

U našem regionu, Tuxedomoon će posetiti samo Beograd, što daje dodatnu važnost ovom jedinstvenom koncertu. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1200 dinara.

Bend su 1977. osnovali multi-instrumentalisti Blain L. Reininger i Steven Brown, koji su tada bili studenti elektronske muzike na Siti koledžu u San Francisku, dok im je tehničku podršku pružao video umetnik Tommy Tadlock. Svoju karijeru najpre započinju svirajući u salonima i kao prateća podrška eksperimentalnoj pozorišnoj grupi "Angels of Light". Braunovi dobri odnosi sa lokalnim pozorištem, omogućavaju bendu da se poveže sa već poznatim imenima, kao što je vokalista Winston Tong. Naredne godine bend počinje da dobija priznanja sa muzičke scene, i nastupa kao predgrupa legendarnom new wave sastavu Devo. Tada im se priključuju gitarista Michael Belfer i bubnjar Paul Zahl, kako bi im pomogli da izdaju prvi EP "No Tears". Lowe napusta grupu po izdavanju albuma, a ubrzo i Tong i Belfer, te im se priključuje Peter Principle, koji je od tada u stalnoj postavi.

Godine 1979. potpisuju ugovor sa izdavačkom kucom Ralph Records (u vlasništvu misterioznih The Residentsa), sa kojom su izdali dva naredna albuma - "Half mute" 1980, a potom i "Desire" 1981 – oba se smataraju remek delima, zahvaljujući prvoj primeni elektronskih instrumenata i multimedijalnih tehnika u formatu pop benda. Nakon toga se bend premestio u Brisel, zbog uverenja članova da njihov zvuk više odgovara evropskoj sceni eksperimentalne muzike. Godine 1983. Reiniger napušta grupu kako bi izgradio solo karijeru i tada im se priključuje Luc Van Lieshout. Najveći komercijalni uspeh Tuxedomoon dozivljava 1985. sa međunarodnim izdanjem albuma "Holy Wars". Naredni albumi – " Ship of Fools" i "You" – veoma uspešni projekti, zacementirali su neprikosnoveno važno mesto ovog sastava u globalnoj alternativnoj kulturi.

Nisu bili koncertno aktivni devedesetih godina, ali to nije značilo da su se zvanično "raspali". Tuxedomoon su ponovo obnovljeni 2004. godine objavljivanjem albuma "Cabin in the Sky", kada su u stalnoj postavi bili Steven Brown, Blaine Reininger, Peter Principle i Luc Van Lieshout (nastupali su i u Domu omladine Beograda tom prlikom). Nastavili su da rade zajedno i da idu na turneje, a nakon toga su 2006. izdali album "Bardo Hotel Soundtrack" i radili na brojnim projektima, uključujuci i onaj kojim su obelezili 30 godina postojanja benda, te posebnu turneju na kojoj upravo obeležavaju godišnjicu objavljivanja svog debi albuma, koji se danas prepoznaje kao jedno od dela koja su značajno uticala na savremene muzičke tokove.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..