U petak 3. novembra, prve večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće srpski pijanista Ivan Aleksijević, internacionalni trio britanskog saksofoniste Endija Šeparda, i trio italijanskog pijaniste Alesandra Lanconija sa specijalnim gostom, saksofonistom Frančeskom Kafizom. Festival će 3. novembra u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti pijanista Ivan Aleksijević, jedan od najistaknutijih muzičara sa domaće džez scene. Njegov prvi objavljeni snimak u domenu džeza je numera „Peace” na albumu Caravan Vladane Marković s Big bendom RTS-a (1998).

Potom je bio član dva istaknuta džez kolektiva, Yupika Quintet  i Jazz Sence. S oba sastava snimio je po jedan album, a u oba slučaja sa po nekoliko numera koje je komponovao i aranžirao.  Izvan džeza Aleksijević je ostvario izuzetne rezultate i u sastavima Ognjen i prijatelji, Kolja i Grobovlasnici, Dobrovoljno kovačko društvo te u bendu Ramba Amadeusa. Prvi album “Skice s pozornice” (PGP RTS) objavio je u maju ove godine, s adaptacijama deset pesama Nikole Pejakovića Kolje za solo klavir.

U finalnim momentima nastupa na Festivalu, Aleksijević će imati podršku gudačkog kvarteta.

Nakon njega će se u 21 čas predstaviti internacionalni trio Endija Šeparda. S karijerom dugom četiri i po decenije, bogatom izvanrednim solo ostvarenjima i saradnjama s legendama džeza i roka, ovaj saksofonista jedan je od najistaknutijih britanskih džez muzičara svih vremena. Snimio je dvadesetak albuma kao lider i još nekoliko desetina kao sajdmen. Od 2008. je ekskluzivac slavne produkcije ECM Records, za koju je dosad objavio četiri albuma, dok je kao član trija s Karlom Blej i Stivom Svolouom za istu kuću objavio još pet izdanja. Muzika za njegov novi trio nastala je početkom 2021. godine, a članovi trija - Italijanka Rita Markotuli i Portugalac Karlos Bika - i sami među vodećim ličnostima na savremenoj evropskoj džez sceni.

Program u Dvorani KCP-a u 22:45 zatvara Alesandro Lanconi sa svojim trijom i specijalnim gostom, saksofonistom Frančeskom Kafizom, koji je 2003. proglašen čudom od deteta, kada je već u četrnaestoj godini svirao po Evropi sa septetom Vintona Marsalisa. Pijanista Alesandro Lanconi bio je istih godina kada je tri godine kasnije objavio debi album. Obojica su već dugo i uspešni autori autentične muzike, te su među najznačajnijim italijanskim džez umetnicima današnjice. Prošle godine su se njihovi talenti konačno spojili: Lanconijev trio ugostio je Kafiza na izabranim koncertima po svetu, a očekuje se i snimanje prvog zajedničkog albuma. Program čine kompozicije obojice umetnika, uz probrani asortiman numera iz standardnog repertoara, s naglaskom na muziku Telonijusa Monka i Džona Koltrejna.

Veče u Foajeu KCP-a, u 23:30 zatvara kvintet pančevačkog kontrabasiste Save Ramjanca.

Organizator festivala je Kulturni centar Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, i uz podršku kompanije Brose, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Zbignjeva Sajferta, Flanders – Regiona umetnosti, Grada Genta.

Foto: Promo.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..