Radio Beograd kao jedna od najstarijih i najuglednijih ustanova javnog informisanja prvi put se oglasio iz radio – telegrafske stanice u Rakovici, 1. oktobra 1924. godine.
Centar za kulturu Rakovica će značajan datum vezan za početak emitovanja programa Radio Beograda upravo iz Rakovice obeležiti organizovanjem muzičkog festivala izvornog stvaralaštva „Prvi ton“. Naša ambicija je da festival preraste u tradicionalnu manifestaciju i najvažniju smotru na nivou Grada Beograda. Na audiciji koja će se održati 26. i 27. novembra od 12 časova, stručni žiri će odrediti 10 najboljih kandidata koji će 3. decembra nastupiti u takmičarskom delu festivala koji čine dve celine:

Takmičarska: u kojoj će biti izabran najbolјi radijski glas na takmičenju neafirmisanih pevača izvorne muzike..

Revijalna: u kojoj će nastupiti najznačajniji izvođači narodne muzike snimljene za potrebe Radio Beograda: Danka Stojiljković, Jasna Kočijašević, Vesna Dimić, Biljana Petković, Marija Jovičić, Bane Stošić,  Novica Stoimirović i drugi.

Žiri festivala radiće u sastavu:

1. Dimitrije Mikan Obradović, dugogodišnji muzički urednik u Radio Beogradu, i istaknuti umetnik
2. Danka Stojiljković, dugogodišnja vokalna solistkinja Radio Beograda
3. Nenad Kamidžorac, muzički urednik u Radio Beogradu
4. Marijana Butulija, umetnički rukovodilac muzičke etno grupe Prelo
5. Novica Stojimirović, violinist, dobitnik “Carevčeve nagrade”

Svi izvođači će nastupiti uz pratnju Velikog narodnog orkestra RTS-a pod upravom maestra Vlade Panovića.

SVE TO UZ MEDIJSKU PODRŠKU FESTIVALA RADIO BEOGRADA 202.

Želja nam je da istaknemo vrednosti izvornog narodnog stvaralaštva Srbije, afirmišemo mlade pevače i instrumentaliste koji vole narodnu muziku i time otvorimo novu muzičku scenu u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica.  Dobro nam došli.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..