Pod sloganom Budućnost džeza – Future of  Jazz, od 28. oktobra do 1. novembra 2015. godine, biće održan 31. Beogradski džez festival, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, saopšteno je danas na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda.

 

"Ovo je istinski beogradski festival, koji je deo kulture i tradicije ovog grada", istakao je gradski menadžer i predsednik Odbora BDŽF, Goran Vesić. Prema njegovoj oceni, ovo je jedna od naših najboljih manifestacija, zbog čega je ove godine za festival izdvojeno najviše sredstava od njegove obnove.

 

"Budžet od 17 miliona, u kome je Grad učestvovao sa 40 odsto, garantuje da će festival imati nivo kakav želimo, dok ćemo se truditi da naredne godine još izdašnije podržimo ovu manifestaciju. Takođe je činjenica da je do današnjeg dana prodato već 1.300 ulaznica, kao i 165 kompleta (što je rekord) pokazuje da u ovaj festival vredi i treba ulagati" – istakao je Vesić i podsetio da su mu strani novinari preneli da Beogradski džez festival ima najviše mlade publike.

 

On je ukazao da je sa Kućom legata obezbeđen prostor, od skoro 300 kvadrata, u Knez Mihailovoj ulici, u kojem je planirano da već na prelazu 2016. u 2017. godinu bude otvoren Muzej džeza.


"Taj muzej neće biti klasičan, već će ljudi dolaziti da slušaju džez – u reprezentativnom delu Knez Mihailove ulice", naveo je Vesić i pozvao Beograđane kao i goste prestonice da posete ovogodišnje izdanje fetivala.

 

Vršilac  dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović zahvalio se Gradu Beogradu, kao pokrovitelju manifestacije, na podršci koju pruža festivalu svih ovih godina i izrazio zadovoljstvo što obnovljeni Beogradski džez festival ponovo nadahnjuje muzičku scenu.

 

"Izuzetno smo srećni što je obnovljeni Beogradski džez festival ponovo na zasluženom mestu, ne samo na domaćoj, već i međunarodnoj muzičkoj sceni, a naš zadatak i cilj kojem iz godine u godinu težimo, kao njegovi producenti i organizatori, jeste da publici predstavimo ono najbolje na srpskoj i svetskoj džez sceni i da i u godinama koje dolaze budemo prepoznatljiv i uspešan brend.", naglasio je Dragović.

 

Dragan Ambrozić, programski menadžer Beogradskog džez festivala istakao je da se sa prošlogodišnjim 30-im festivalom završio jedan ciklus, koji je u obuhvatio rekapituliciju svega što je bilo aktuelno u predhodnom period.

 

"Ovogošnjim festivalom želimo da otvorimo vrata budućnosti džeza, koji je u skladu i sa motom festivala. Pored tradicionalno velikih umetnika, koji će nastupiti, iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, ove godine će nastupiti nekoliko veoma velikih džez imena iz ostatka sveta. S obzirom, da se geografija džeza u 21. veku promenila, on se sada fantastično svira u celom svetu. Tu pre svih mislim na nastup „Hiromi trio iz Japana”, koji nastupaju 31. oktobra u Domu sindikata (pre njih nastupa Big Bend RTS-a, sa gostom iz Nemačke, Kristofom Lauerom), kao i po prvi put gosti iz Turske (Soyut Boyut), kao i ne tako česte goste iz Danske i Norveške", naveo je Ambrozić i podsetio da je prvog dana festivala rezervisano i za prezentaciju najboljih džez talenata sa domaće scene, kao što su sastavi „Hashima” i „Naked”, kao naš džez muzičar Vladimir Kostadinović, koji uspešno gradi karijeru u inostranstvu, a na BDŽF će nastupiti sa međunarodnim bendom.

 

Direktor Gete instituta Matijas Miler – Viferig  i ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini izrazili su zadovoljstvo učešćem umetnika iz njihovih zemalja u ovogodišnjoj manifestaciji.

Tradicionalni uvodni koncert izvešće Ursula Jović u Domu omladine, (24. oktobra ) državljanka Australije, čija je majka Aboridžinka a otac Srbin, najavila je ambasadorka Fini.


"Džez pevačica, koja je istinski promoter multikulturalnosti, prvi put će posetititi Srbiju, zajedno sa ocem kome će ovo biti prvi put posle 40 godina", istakla je Fini.

 

U Domu omladine Beograda će, 23. oktobra, kao uvertira u Beogradski džez festival biti obeleženo 70 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Program proslave, u kojem će učestvovati naš istaknuti džez muzičar Vasil Hadžimanov, najavila je Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..