Većini je poznato da ovogodišnji Jelen Demofest na ljetnu pozornicu tvrđave Kastel ponovo dovodi dokazane inostrane izvođače, a takođe je poznata stvar da rokenrol zvijezde znaju biti izuzetno zahtjevne kada su u pitanju želje kojima se mora izaći u susret, ukoliko želite da ih dovedete pred svoju publiku. Njihovi prohtjevi često znaju zvučati potpuno apsurdno, ali takve želje se ne obično ne dovode u pitanje, jer i one, između ostalog, čine tzv. rider listu. 

 

Jelen Demofest se već ranije susretao sa, blago rečeno, neobičnim listama želja slavnih, pa su se tako iza bine i na usluzi muzičarima morali, za svaki slučaj, naći i zubari, jedan bend je tražio kopir-aparat, drugi pivo koje se isključio prodaje na Jamajci, treći opet hranu do koje bi se moralo "skoknuti" do Indije. Da li su ovogodišnji headlineri "dorasli" svojim kolegama, možete pročitati u nastavku.


Kada su pića u pitanju, sva tri ovogodišnja headlinera su naglasila da uvijek blizu njih moraju biti vrela kafa, čajevi, mlijeko, cijeđeni voćni sokovi, razna gazirana i negazirana pića, energetski napici i bezalkoholno pivo, koje će konzumirati uz slane grickalice i slatkiše.


Ako govorimo o konkretnijoj hrani, bendu Guano Apes će po dolasku u Banjaluku tokom svakog dana i u svakom trenutku morati biti dostupni kvalitetni tost i peciva, plate sa mesom i sirom, kao i sa povrćem (mrkve, kelerabe, brokoli, papričice) uz sosove i umake.


Nijemci će jesti i tunjevinu, kuvanu cveklu, nekoliko vrsta kremastih sireva i jogurta (običnih i voćnih), musli, a svježe voće se podrazumijeva. Takođe, za svaki slučaj, tražili su i sokovnik.


Što se dnevnih obroka tiče, Guano Apes nisu bili prezahtjevni, te će im tako pravi engleski doručak biti dovoljan nakon buđenja, za ručak su tražili razne vrste povrtnih supa, a večeraće meso i ribu sa povrćem i salatom, te standarnim dezertom, od kojih jedino odudara dinja sa pršutom, bar kada je naše podneblje u pitanju.
Pred sam nastup, pjevačica Sandra Nasić u svojoj svlačionici mora imati dosta vode, ali i kvalitetno crno vino, čajeve, kao i nekoliko kutija tableta za grlo, a za poseban ugođaj tražila je samo 10 svijeća.


Ono što je Sandra podvukla kao izuzetno važno je "GhettoBlaster / Boombox" sa CD plejer opcijom, kao i grijalicu, mada se nadamo da joj to neće trebati i da će na Kastelu ipak biti dovoljno toplo.


Ostatak benda će se pred svirku zagrijavati lokalnim pivom, isključivo u velikoj ambalaži, kvalitetnim crnim vinom "Rioja - Gran Reserva", votkom i pjenušavim vinom. Očigledno poučeni ranijim iskustvima, vadičep i otvarač su "pod moranje" na njihovoj listi.


Takođe, sve sobe u kojima Guano Apes borave moraju imati četiri zvučnika i jedno veliko ogledalo, a poslije šoua, sastav će energiju povratiti - sendvičima.
Max Romeo i njegovi pratioci su skromniji, pa su tražili jednu veliku ili dvije manje svlačionice, koje trebaju biti opremljene namještajem kao prosječna soba, uključujući mikrotalasnu pećnicu. I jedno kuhalo za vodu.


Jamajkanci su istakli da nipošto ne žele crveno meso i svinjetinu, pa će im hrana biti piletina, tofu, crni hljeb i hljebovi raznih od žitarica uz ostale sireve i nešto voća. Konzerve tunjevine i sardine, te supa i ljuti sosovi su tu da se nađu za svaki slučaj.


Tražili su još i poznata piva, koja moraju biti u staklenoj flaši, a među pićem preovladavaju isključivo prirodni voćni sokovi, gazirana pića i ledeni čajevi. Tu su i energetski napici, a vrijeme će prekratiti raznim grickalicama i slatkišima uz kafu.


Od žestokih alkoholnih pića tražili su po jednu bocu konjaka "Remy Martin", viskija "Jack Daniel’s" i kvalitetnog crnog vina.


Brand New Heavies u Banjaluku dolaze sa najviše članova, a njih po dolasku moraju čekati, kao i gore navedene, kafa i čajevi, sokovi svih vrsta, hljeb, ali i danska peciva, pahuljice, a pored običnog, tu je i mlijeko od riže.


Kada je u pitanju njihova svlačionica, u njoj će se morati naći mjesta za veliku platu hrane dovoljnu za devet osoba, na kojoj moraju dominirati meso i sir, a mora biti i dovoljno raženog hljeba, kako bi mogli napraviti sendviče na kraju koncertne večeri. Tu su i plate sa povrćem i raznim umacima i sosovima, te već standardno - voće i grickalice, ali i tegla prirodnog meda.


Što se pića tiče, ne odudaraju od pobrojanih kolega, pa će uz sokove svih mogućih vrsta i energetske napitke, probati i lokalno pivo. Biće im dostupna i jedna flaša votke i "Kurvoazijea", te crno i bijelo vino. Uz sve ovo traženo je mnogo leda.


Snagu pred nastup bend će potražiti u salatama i povrtnim supama, ribi i mesu, a zatražen je i poseban vegeterijanski meni, da se nađe ako zatreba. Kada pojedu dezert u kojem dominira tamna čokolada, Brand New Heavies će biti spremni za koncert.


Nakon što siđu sa bine, uz vodu ili pivo, bendu će biti dovoljne pice sa raznim nadjevima sa akcentom na havajsku picu sa mnogo mesa, ali i vegeterijansku. Ukoliko bude potrebe, sastav će se okrenuti istočnjačkoj kuhinji.


Članovi sastava insistiraju na privatnosti, miru i tišini, tako da čak ni međusobno nisu cimeri, a ukoliko im se hotel ne svidi, tražiće mjesto u drugom.


Ipak, za kraj, najvažnije stavke u hotelu su im Wi-Fi i doručak – tim redoslijedom.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..