Kada je Sama’ Abdulhadi stala iza gramofona u palestinskom gradu Ramali za svoj Boiler Room debi, nije mogla da pretpostavi u kojoj će se meri njen život transformisati. Abdulhadi je za nepunih 60 minuta postala tehno senzacija. Privukavši skoro 10 miliona pregleda, video je postao jedan od najgledanijih u istoriji Boiler Rooma, a njena muzika se brzo proširila širom sveta. Odrastajući u Palestini, a zatim se kasnije preselivši u Bejrut gde je zavolela dinamičnu tehno scenu grada, Sama’ zna koliku vrednost muzika može ponuditi u trenucima bega od teške i kompleksne stvarnosti – kada dolazite iz mesta gde je vaše samo postojanje čin otpora, dinamika umetnosti kojom se bavite i geopolitike postaju neodvojivo isprepletene.

Prateći, kako sama kaže, neočekivanu trajektoriju koju je donela popularnost njenog Boiler Room nastupa, preselila se u London, zatim Kairo, pa u Pariz, neprestano razvijajući svoj zvuk – hibridni oblik berlinskog tehna sa libanskim šarmom, koji je do detalja usavršila tokom vremena provedenog u Bejrutu.


Iako je često bila izvan zemlje, uspela je da tokom godina izgradi tehno zajednicu u Ramali. Sa samo nekoliko aktivnih DJ-eva i ograničenim prostorom za rad noćnih klubova ona i njeni prijatelji su uprkos skepticizmu postepeno izgradili scenu. Paralelno s tim, internacionalni DJ profil Same Abdulhadi rastao je eksponencijalno.

Još jedan od njenih online setova privukao je 2020. godine nezapamćenu međunarodnu pažnju, ali iz daleko kontroverznijih razloga. Nakon nastupa na mestu nazvanom Maqam Nabi Musa, oko 30 minuta istočno od Jerusalima, palestinske vlasti su je uhapsile i zadržale u zatvoru u Jerihonu. Građevina iz 15. veka sadrži džamiju, ali takođe i hostel, restoran i trg nalik bazaru gde se zapravo odvijalo snimanje DJ seta.

Uprkos dogovoru postignutim sa Ministarstvom turizma, grupa verskih konzervativaca iz Jerusalima prekinula je performans. Društvene mreže su brzo obasute kratkim video klipom koji prikazuje Abdulhadi okruženu nezadovoljnom masom. Abdulhadi je imala nameru da kroz livestream predstavi umetnike iz Palestine i Bliskog istoka. Umesto toga, završila je u zatvorskoj ćeliji. U želji da postavi palestinsku muzičku scenu na mapu, našla se u centru šire debate o palestinskom kulturnom identitetu.

Pre ovog incidenta, tehno muzika je bila daleko od naslovnih strana dnevnih novina u njenoj domovini. Dok i dalje napreduje u svim aspektima muzičke karijere, nesebično koristi svoj status kako bi podržala muzičare u Palestini. Pored toga što im pruža savete o izazovima sa kojima će se suočiti, osnovala je Union, umetničku zajednicu u Ramali koja takođe služi kao platforma za DJ-e i producente da unaprede svoje veštine.

Sama’ Abdulhadi predstavlja vrstu kulturnog otpora koja pomaže da se potvrdi i humanizuje palestinski identitet na svetskoj sceni, a u Beograd donosi svoj prepoznatljivi stil – intenzivni tehno punog tela s karakterističnom krivom i specifičnim emotivnim spektrom, ili kako kaže: “Berlinski tehno, ali doživljen na libanski način”.

Sama’ Abdulhadi nastupiće okviru glavnog programa prve večeri sedmog izdanja Apgrade festivala, a pridružuju joj se jedinstvea figura globalnog tehna Richie Hawtin, Dr. Rubinstein i Tijana T koje spremaju ekskluzivni b2b set i predstavnik lokalne scene Matej Rusmir.

Ulaznice za Apgrade festival dostupne su na cooltix.rs i prodajnim mestima Gigs Tixa i Ticket Visiona, po cenama od 1790 RSD za petak, 1590 RSD za subotu i 2590 RSD za festivalske komplete.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..