Alternativni rok bend Grate objavio je drugi album "Volim da hodam" koji se, pod etiketom produkcijske kuće Long Play, može besplatno preuzeti sa zvaničnog sajta www.grateband.com, odnosno www.longplay.rs. Izlazak albuma prati i novi singl/spot urađen za naslovnu numeru “Volim da hodam”.

 

"Nekako nam je tokom snimanja albuma postalo jasno da pesma ‘Volim da hodam’ postaje lajt motiv cele ploče. Iako to jeste direktna politička pesma, ipak u sebi nosi i neku pozitivnu notu i poruku da postoje i druge vrednosti u životu, odnosno, da propalice ne mogu da nam unište sve što nosimo u sebi", kaže gitarista benda Dragan Alimpijević Pik.

 

Prema njegovim rečima, iako je album vrlo angažovan, neke od pesama nose "potpuno drugačiju notu u sebi, a album u celosti možda najpre poziva na okretanje ka samom sebi, lepim stvarima, ka unutrašnjim višim ciljevima".

 

Album je pripreman više od dve godine i ukupno sadrži devet pesama, snimljenih u studiju "Road" u Novom Sadu. Grate je prethodno već objavio singlove "Lepljiv mrak", "Paranoja" (prošle godine na prvom mestu Jelen top 10 liste i drugi na top listi Gruvanja) i "Revolucija", u kojoj gostuje frontmen Goblina Branko Golubović-Golub (koji je nekoliko nedelja bio prvoplasiran na Gruvanju i drugi na Jelen top 10).

 

Prelušavajući demo snimke Golubović je sam bio izrazio želju da gostuje u pesmi “Revolucija”.


“Kako on kaže, ta pesma verno ocrtava vreme devedesetih i sve ono što su oni preživeli tada, a mi osećamo još uvek, mada je prošlo više od dve decenije”, ističe pevač i gitarista Grate Goran Beg.

 

Grate je nastao 2007. godine, a debi album “Prodaj nas” pojavio se 2009. godine u izdanju SKC-a Novi Sad. U međuvremenu, bend se potpuno okrenuo pisanju tekstova na maternjem jeziku, a zvučno se približio modernom alternativnom roku. Producenti albuma "Volim da hodam" su Pik i basista Goblina Vladislav Kokotović, čija je težnja bila da u produkciji što više postignu ogoljen i minimalistički zvuk.

 

"Saradnja između Pika i Goblina traje još od njihovog ponovnog okupljana. Pik je producent njihovih novijih snimaka, a Vlada i Pik su zajedno radili na još nekim albumima. Iz te atmosfere nekako je bio logičan nastavak da Pik i Kokotović zajedno produciraju ovaj album. Vlada je čak u jednom momentu i svirao sa nama", objašnjava Beg.

 

Grate danas radi u postavi: Beg (gitara, vokal), Pik (gitara), Nenad Patković (bas) i Zoltan Šimon (bubnjevi). Album se pojavljuje u formi free dowload izdanja, ali biće uskoro objavljen i u standardnom “hard copy” formatu u izdanju Long play-a. U planu je promocija albuma na koncertima i letnjim festivalima u Srbiji i regionu.

 

"Mislim da je u životu svakog benda najbitnija stvar pisanje novih pesama, to je ono zbog čega bend postoji i tada se oseća najbolje. Upravo smo izdali novi album, koji ćemo promovisati svim snagama. Preko leta nas čeka nekoliko nastupa na festivalima, od kojih izdvajamo svirku na Arsenal festu u Kragujevcu", kaže Pik.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..