U četvrtak, 24. oktobra 2014. godine, sa početkom u 18 časova na Sajmu knjiga, Neboša Milosavljević predstaviće čitaocima svoj novi roman "Sveti Nikola u Torontu". Takođe Vas pozivamo na događaj koji IK "Plato" organizuje u saradnji sa Međunarodnim beogradskim sajmom knjiga i Kulturnim centrom Beograda: Autor IK „Plato” Laslo Krasnahorkai (Budimpešta) biće predstavljen u organizaciji Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Kulturnog centra Beograda, u petak, 25. oktobra 2013. godine, u 16h, u Sali „Pekić”.


Na temu Odsustvo slobode i estetizovanje pustoši,  sa autorom razgovaraju: Kornelija Farago, Milan Vlajčić, Teofil Pančić i Marko Čudić...

 

O KNJIZI

 

Kroz urnebesnu komediju naravi i karnevalske zamene identiteta, Nebojša Milosavljević u ovom romanu daje novu, kritičku sliku srpskih iseljenika u Kanadi, rušeći predrasude o „emigraciji kao gubitku naše elite“  koje su se poslednjih godina uvrežile kod nas.

 

Obeležavanje krsne slave u emigraciji povod je da se okupe svi „ugledni“ i bogati predstavnici srpske dijaspore u Torontu. U lepezi likova, od inženjera do uspešnih menadžera različite fele, među zvanicama će se naći i predstavnici crkvene i svetovne vlasti, neizbežni pripadnici kulturne i medijske sfere, kao i oni kojima je prisustvo na ovoj slavi dokaz da pripadaju krem društvu naših emigranata  u ovom gradu. ...Ali na slavu dolazi i specijalni gost...
    
BIOGRAFIJA  

 

Nebojša Milosavljević  je rođen 1962. godine u Kruševcu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1988. i narednih nekoliko godina radio kao novinar i urednik u kući „Politika“. U maju 1995. godine preselio se u Kanadu gde je pored drugih poslova nastavio da se bavi novinarskim i književnim radom. Do sada je objavio knjige priča: Čiode (2002), Uh, Kanada (2005) i Zašto volim Kanadu (2012).

 

REČ UREDNIKA - Edicija „Među svojima“

 

Kada je veliki pesnik usled ratnog vihora otišao daleko od svoje zemlje, svoje porodice, svoga neba, osetio je tuđinu, usamljenost i čežnju da bude među svojima. Kao što nam elegija Vladislava Petkovića Disa s početka 20. veka predočava duh čoveka koji žudi da voli i da bude svoj među sebi bliskim i dragim ljudima, koji nosi svoje nacionalno biće sa sobom, i koji ume da sanja i mašta, tako i pisci našeg doba osećaju da postoje sile koje brane da se bude svoj, među svojima.
Biti među svojima znači biti u saglasju sa sobom i svojim svetom. Biti među svojima znači i imati slobodu da se ide i da se vraća, da se ima put ali da je njegovo polazište uvek i ishodište. Pisci čija dela krase ovu ediciju pitaju se i misle o ovim potrebama duha. Dok traže one svoje da bi bili među njima, oni postaju svoji među onima koji su bili pre njih. Pre njih je bio Dis, ali i mnogi drugi, i svi su oni jedno, i svi su oni svoji, i svi su oni naši, a mi među njima smo među svojima.               
Nataša Anđelković

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..