Revizija-proslosti-0001Fondacija Fridrih Ebert, ACIPS i MIJ Vas pozivaju na promociju knjige „Re:vizija prošlosti. Politike sjećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine“ u petak, 9. novembra u 18.00 u Muzeju 25. maj. Knjiga „Re:vizija prošlosti. Politike sjećanja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 1990. godine“ rezultat je regionalnog istraživanja, sprovedenog tokom 2011. godine, koje se bavilo politikama sećanja na zajedničku jugoslovensku prošlost i antifašističku tradiciju, kao i na ratove devedesetih i raspad Jugoslavije.



Autori su Darko Karačić, Tamara Banjeglav i Nataša Govedarica. Publikacija je objavljena u izdanju organizacije ACIPS iz Sarajeva i Fondacije Friedrich Ebert.

Čitajući o primerima i praksama sećanja u poslednje dve decenije primetićemo da postoji značajna poveznica između sva tri konteksta, a to je stalna potreba za stvaranjem novih službenih politika sećanja (i zaboravljanja), potreba za redefinisanjem prošlosti, što se najbolje očitava u odnosima prema antifašističkom nasleđu i tumačenjima partizanskog pokreta. Brisanje datuma iz kalendara državnih praznika, paralelne komemoracije na istim mestima sećanja s potpuno različitim tumačenjima simbolike mesta, nasilno uništavanje, odnosno nemaran odnos prema spomenicima / mestima sećanja na Narodnooslobodilačku borbu (NOB), promene naziva ulica i gradova, samo su neki od primera snažnih i često kontradiktornih promena u geografskoj i mentalnoj arhitekturi regiona u poslednje dve decenije. (iz predgovora)

Ova knjiga ima za cilj da doprinese javnoj diskusiji o politici sećanja i društvenoj memoriji. Pored kritičkog pristupa zvaničnim politikama sećanja jedan od neprocenjivih doprinosa ove publikacije je definisanje osnovnih pojmova relevantnih za istraživanje sećanja i pamćenja što predstavlja koristan materijal i nadahnuće za buduće istraživače.

Na beogradskoj promociji u Muzeju istorije Jugoslavije o zborniku će govoriti Borka Pavićević, direktorka CZKD-a i istoričarka Olga Manojlović Pintar i autori: Darko Karačić, Tamara Banjeglav i Nataša Govedarica. Diskusiju će moderirati Marijana Toma, ekspertkinja za tranzicionu pravdu. 


Knjiga je dostupna u elektronskom formatu (PDF): OVDE

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..