Zivoin-pavlovicČetvrtak 8.11. u 20:00, Mala sala DKSG / RTS u DKSG – emisija TREZOR - Iz ciklusa Antologija srpske pripovetke TVB-RTS 1998 / Učestvuju: profesor dr Jovan Delić i snimatelj Milorad Jakšić – Fanđo. Redakcija za istoriografiju TV Beograd, koja je osnovana 1976. (osnivač i urednik dr Miroslav Savićević), ukinuta 1999, obnovila rad 2001 (urednik Bojana Andrić), prikuplja, sistematizuje, arhivira građu iz istorije TV Beograd i priprema.


Muzej televizije. Trezor je autorski ciklus emisija Bojane Andrić (koncept, istraživanje, scenario, režija, voditelj), koji pažljivo okuplja arhivske emisije oko tematskih celina, a posebnom opremom predstavlja nov autorski, kritički pristup odabranoj temi, žanru ili samom mediju. U emisiji Pripovedač Živojin Pavlović, po konceptu profesora Jovana Delića, pripovedač, kritičar i istoričar književnosti Marko Nedić, razgovara sa svojim pripovedačem, Živojinom Pavlovićem o prostoru njegovih dela (Istočna Srbija i donekle Beograd), cenzuri zbirke priča Krivudava reka, crnom talasu, ratnim i posleratnim temama. Na kraju se emituje odlomak iz filma Zaseda prema Pavlovićevoj priči Legenda.

Voditelj emisije J. Delić
Učesnici: Ž. Pavlović, M. Nedić
Scenario N. Glišić, J. Delić, D. Zupanc
urednik emisije N. Glišić
montažer M. Vojinović
reditelj D. Zupanc

Proizvedeno 1998
postprodukcija Studio Crony
Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić; Traje 59:59

Živojin Žika Pavlović (15.4. 1933 – 29. 11. 1998), po obrazovanju slikar, čuveni srpski filmski reditelj, profesor režije i pisac romana i pripovedaka, u svojim delima prikazuje okrutni svet malih ljudi koji žive na marginama društva. Bio je jedan od glavnih nosioca crnog talasa jugoslovenske kinematografije, pokreta koji je prikazivao tamnu stranu života tadašnjeg socijalističkog društva. Dvostruki je dobitnik NIN-ove nagrade, za Zid smrti (1985) i Lapot (1992). Dobio je Srebrnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu i pulsku Srebrnu arenu za film Buđenje pacova (1967), kao i dve Zlatne arene - za režiju filma Kad budem mrtav i beo (1968) i za scenario filma Zadah tela (1983). Žika Pavlović nije voleo da daje intervjue, tako da je emisija koju ćemo ove večeri prikazati jedinstvena prilika da ga čujemo i vidimo.

Ciklus se realizuje u saradnji s dokumentarnim programom RTS-a.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..