filozofiaPocetnika„Smrt nije stanje koje dolazi na kraju života. Smrt je sastavni deo mog života, od samog početka“. Haruki Murakami, pisac...Institut Servantes organizuje u četvrtak u 19.00h predavanje mladog venecuelanskog pisca i filozofa Visentea Uliva Šnela (1976) koji će predstaviti filozofsku temu smrti kao svakodnevnu temu ljudi, koja ne privlači samo filozofe i umetnike, već i obične ljude.


Predavanje se organizuje u okviru projekta „Filozofija u gradovima“ koji ima za cilj da privuče pažnju mlađe i odrasle publike koja nije specijalizovana za ovu oblast. Na ovaj način, osnovne teme čoveka kao što su smrt, sloboda, sreća, moć i religija predstavljaju se jezikom koji je svima razumljiv i dostupan. Obezbeđen simultan prevod. Ulaz slobodan.

Smrt kao tema predstavlja jednu večnu i zajedničku temu svih ljudi. Kao što je pisac Haruki Murakami rekao smrt je sastavni deo našeg života od rođenja. Ne postoji nijedna kultura koja nije dala svoj odgovor o smrti, o kraju života. Ovom temom bavili su se brojni književnici, filozofi, slikari, crkva ali i običan čovek koji je pokušao sebi da da odogovor. Na predavanju koje će se održati u četvrtak Visente Uliv-Šnel neće se baviti pitanjem šta se dešava posle smrti, već kako se smrt doživljava u različitim kulturama i šta ona predstavlja za ljude u toku života, da li ih plaši, kako je objašnjavaju...

Visente Uliv-Šnel (Venecuela, 1976) je venecuelanski pisac i filozof. Pre studija filozofije studirao je kompoziciju i muziku, a tek kasnije upisuje psihologiju u Venecueli. Doktorirao je filozofiju 2007. u Parizu. Njegovi radovi objavljivani su u elektronskim i špampanim medijima, a knjige u Venecueli i Španiji.

Projekat Filozofija za gradove ima za cilj da razbije predrasude o filozofiji kao nauci za biblioteke i intelektualnu elitu, da je vrati njenim korenima: običnim ljudima. U okviru projetka organizuju se predavanja u centrima Instituta Servantes širom sveta na različite filozofske, ljudske teme: sloboda, sreća, smrt, ljubav koje se predstavljaju na razumljiv i interesantan način.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..