_W5N0098Pričaonica bajki, besplatni projekat izdavačke kuće „Knjiga Komerc“, održaće se na ovogodišnjem Sajmu knjiga, prvog dana, 21. oktobra, u hali 1a i osim najmlađima, namenjena je i deci oštećenog sluha. Svi posetioci Sajma knjiga koji povedu svoje mališane predškolskog i školskog uzrasta mogu da prisustvuju ovom besplatnom sadržaju s početkom u 17h. Hala 1a (sala „Beogradski sajam“) se nalazi između hale 1 i 2.

Pored ideje da se najmlađim posetiocima Sajma knjiga obezbedi zabavna predstava u kojoj mogu i sami da učestvuju, kao i da se deci oštećenog sluha omogući da uplove u čarobni svet bajki, cilj je da se znakovni jezik približi i široj populaciji. Na taj način, od malih nogu, deca se upoznaju s različitošću i uče toleranciji.

Koristeći srpski govorni i znakovni jezik, da bi se istovremeno obratili i čujućoj i publici oštećenog sluha, Pričaonica će imati interaktivni karakter. Sa mališanima se druži glumica Maja Ladolež, koja će kroz dinamičnu i dvosmernu komunikaciju upoznati decu sa bajkama – „Uspavana lepotica“, „Devojčica sa šibicama“ i „Ružno pače“. Julijana Lekić, ispred Udruženja tumača lica sa oštećenim sluhom Srbije, će prevoditi bajke na znakovni jezik. Ovoj Pričaonici će prisustvovati učenici škole za oštećene sluhom-nagluve „Stefan Dečanski“ kojima je Beogradski sajam obezbedio ulaz.

Pričaonica bajki je projekat koji se uspešno održavao tokom avgusta meseca na Adi Ciganliji. Bajke su vrlo značajne jer su sastavni deo odrastanja i sazrevanja svakog deteta. Čitajući bajke, deca se zabavljaju, razvijaju maštu, ali i stiču nova znanja razvijajući individualnost i odnos prema svetu i sebi. Cilj ovakvih vidova dečjih sadržaja ima moć jer pomaže deci na putu socijalizacije, razvoju imaginacije, individualnosti i snage volje, ali i odvajanja od uticaja moderne tehnologije.

Bazu za ovu pričaonicu predstavlja zabavni i kreativni dvojezični serijal namenjen deci, “Pročitaj mi bajku”. Edicija sadrži 24 najpoznatije klasične bajke u 12 knjiga koje omogućavaju deci da pomoću teksta na srpskom i engleskom jeziku uživaju uz najdraže bajke, ali i uče strani jezik. Uz svaku knjigu se dobija CD sa originalnom muzikom i bajkama na srpskom i engleskom jeziku koje čitaju Ana Sofrenović i Dragoljub Mićko Đuričić.

Ovaj projekat prati sajamska akcija kuće „Knjiga Komerc“ ne samo za ediciju „Pročitaj mi bajku“, već i za ostala izdanja poput aktuelne edicije „Geniji umetnosti“ o vrhunskim svetskim slikarima. Štand „Knjige Komerc“ se nalazi u prstenu Hale 1 Beogradskog sajma.  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..