Izdavačka kuća Arhipelag objavila je, u petoj godini svog rada, između dva Sajma knjiga u Beogradu više od 40 knjiga u svojim prepoznatljivim edicijama iz oblasti srpske i svetske književnosti, istoriografije, političke teorije, filozofije i psihologije. Peta godina Arhipelaga ispunjena je velikim brojem vrhunskih knjiga i kapitalnih izdanja, domaćim i stranim nagradama za knjige i autore, prevodima knjiga domaćih autora Arhipelaga na više od deset jezika, kao i mnogobrojnim književnim programima.

U 2012. godini Arhipelag je pokrenuo jednu novu biblioteku, organizovao Beogradski festival evropske književnosti i pokrenuo rezidencijalni program za pisce iz Jugoistočne Evrope Kuća na Ravnom Bregu, Arhipelag magazin, online magazin za književnost, kulturu i nove ideje, postao je jedan od najuticajnijih magazina ove vrste, dok je Klub čitalaca Arhipelag postao jedna od najaktivnijih mreža čitalaca u Srbiji. Tokom 2011. godine Arhipelag je organizovao gostovanja i srpske turneje sedam poznatih savremenih svetskih pisaca.

Posle prošlogodišnjeg izdanja Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Arhipelag ove godine objavljuje Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige. Pored Časa anatomije i Gorkog taloga iskustva, sastavni deo ove celine jeste reprezentativni izbor Kišovih eseja od njegovih ranih tekstova do tekstova iz njegove književne zaostavštine koji je u knjizi Poslednje pribežište zdravog razuma priredio Gojko Božović.

Arhipelag je u ovoj godini objavio i nekoliko kapitalnih dela iz oblasti istoriografije koja su plod višegodišnjih istraživačkih radova njihovih autora. Među tim knjigama nalaze se Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. Aleksandra Rakovića, jedinstvena tematska zbirka dokumenata Napukli monolit Ljubodraga Dimića i Aleksandra Životića, velika sinteza Ivana T. Berenda Evropa posle 1980. i knjiga koja nadomešta jedno prazno polje evropske istoriografije Rat u miru. Paravojno nasilje u Evropi posle Prvog svetskog rata Roberta Gervarta i Džona Horna.
Prepoznat kao izdavač vrhunske savremene književnosti, Arhipelag je objavio francusku trilogiju Milana Kundere, sačinjenu od romana Usporavanje, Identitet i Neznanje, roman Evakuator jednog od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Dmitrija Bikova, Nenapisani roman slovačkog pisca Stanislav Rakusa i Dijakova smrt makedonskog pisca Dragog Mihajlovskog. Na Sajmu knjiga premijerno će biti predstavljeni roman modernog flamanskog klasika Huga Klausa Hladni ljubavnik, kao i romani dva sloevačka pisca iz edicije Sto slovenskih romana: Igra anđela i šišmiša Aleša Čara i Balerina, balerina Marka Sosiča. Arhipelag je objavio novo kolo edicije Sto slovenskih romana, najvećeg međunarodnog projekta u koji je u ovom trenutku uključena srpska književnost.

Arhipelag će na Sajmu knjiga predstaviti novu knjigu priča Vide Ognjenović Živi primeri, roman Ratka Dangubića Moving Day, kao i istorijski roman Nikole Moravčevića Radičevo zaveštanje posvećen uzbudljivoj slici Srbije u prelomnim decenijama XV veka. Među novim knjigama nalaze se i priče Jelene Rosić, jednog od najznačajnijih pripovedačkih glasova u novoj srpskoj književnosti, o iskustvu nove emigracije Dan kada je Miz Lili postala ono što je oduvek bila. Zajedno sa ranije objavljenom tematskom antologijom savremene srpske priče Starost, koju su priredili David Albahari i Srđan V. Tešin, romanom Raskovnik Borislava Čičovačkog, kao i novim knjigama priča Vladislava Bajca Gastronomadske priče i Mirjane Pavlović Trpeza bez glavnog jela, Arhipelag je zaokružio jednu od svojih najuspešnijih godina u objavljivanju savremene srpske književnosti.

Ubrzo posle Sajma knjiga biće objavljen i novi roman Lasla Blaškovića Posmrtna maska i roman poznate nemačke književnice Terezije More Jedini čovek na kontinentu.
Arhipelag je upravo objavio knjigu Kriza je grupno putovanje, u kojoj poznati svetski pisci kao što su Karlos Fuentes, David Grosman, Klaudio Magris, Čarls Simić ili Enrike Vila-Matas svedoče i raspravljaju o savramenoj svetskoj političkoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj krizi. Na Sajmu knjiga biće predstavljen Izveštaj o stanju duha, nova knjiga na srpskom jeziku Đerđa Konrada, velikog mađarskog i evropskog pisca i prvorazrednog svedoka evropske istorije druge polovine XX veka i naših dana, u kojoj ovaj autor govori o književnosti, politici i društvu, evropskom nasleđu i evropskoj savremenolsti, kao i o svojim prijateljima Danilu Kišu i Aleksandru Tišmi.

Među esejističkim knjigama Arhipelaga nalazi se i nesvakidašnja knjiga velikog španskog pisca Sesara Antonija Moline Gradovi u kojima umine bol u kojoj ovaj pisac piše o gradovima iz različitih krajeva sveta, od Trsta i Berlina, preko Beogtrada i Petrograda, Rabata, Bombaja i gradova u Siriji. Ovo izdanje knjige Sesara Antonija Moline posebno je pripremljeno za srpske čitaoce i ono je jedinstveno u svetu, jer u ovom obliku nije objavljeno ni na španskom jeziku.
Knjiga istoriografskih eseja Predraga J. Markovića Lišće i prašina predstavlja zanimljivu, provokativnu i podsticajnu raspravu o o današnjem srpskom društvu u istorijskoj perspektivi.
Arhipelag objavljuje knjigu Budućnost moći Džozefa Naja, jednog od najuticajnijih savremenih političkih teoretičara, čoveka ogromnog teorijskog uticaja i praktičnog političkog iskustva. Ova izuzetna knjiga govori o strukturama moći u današnjem svetu, naročito o igri moći u odnosu SAD, Kine, EU, Rusije, BRIK, ali i smelo i podsticajno razmatra kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama.

Arhipelag objavljuje i knjigu istoriosofskih eseja Bogoljuba Šijakovića Istorija : Nasilje : Teorija, kao i jednu od prvih srpskih studija o mobingu koju je napisala Jelena Todosijević.
Verujući u kulturnu i socijalnu odgovornost izdavača, Arhipelag nastavlja da objavljuje svoju pesničku ediciju u kojoj se, pored letos objavljene knjige Vesne Goldsvorti Solunski anđeo, nalaze knjiga pesama velikog izraelskog pesnika Amira Ora, knjiga izabranih pesama Rista Lazarova i nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića.

Ekskluzivni gosti Arhipelaga na 57. Beogradskom sajmu knjiga biće Amir Or, čija knjiga izabranih pesama Pohara upravo izlazi iz štampe u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija, hrvatski pisac Igor Štiks, autor nagrađivanog i prevođenog romana Elijahova stolica, po kome je nastala istoimena predstava koja je prošle godine dobila Veliku nagradu BITEF-a, kao i poznati makedonski pesnik Risto Lazarov.

Pored njih, gosti Arhipelaga biće njegovi domaći pisci, među kojima su Vida Ognjenović, Jelena Lengold, David Albahari, Vladislav Bajac, Uglješa Šajtinac, Laslo Blašković, Mirjana Pavlović, Ratko Dangubić, Borislav Čičovački, Predrag J. Marković, Aleksandar Raković, Tihomir Brajović, Srđan V. Tešin, Nenad Novak Stefanović, Mihajlo Pantić, Nikola Moravčević, Ljubodrag Dimić, Aleksandar Životić, Jelena Todosijević, Bogoljub Šijaković, Snežana Milinković i Živorad Nedeljković.

Svakog dana od 15 do 17 časova na štandu Arhipelaga pisci će razgovarati sa čitaocima i medijima i potpisivati svoje knjige.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..