NACA177Povodom objavljivanja prvog romana na srpski jezik jednog od najvećih mislilaca na španskom jeziku, Rafaela Arguljola Institut Servantes organizuje u četvrtak u 20.00h druženje sa piscem u Svečanoj sali Instituta. Rafael Arguljol govoriće i o svom poslednjem delu „Pogled sa dna mora“ (Visión desde el fondo del mar) koji španski mediji nazivaju „ličnom Biblijom“ pisca.

Pisac će govoriti o svojim putovanjima, koliko putovanja mogu da pomognu čoveku da upozna samog sebe i otkrije „tajne sveta“. Ulaz slobodan. Obezbeđen simultan prevod. 

Povodom objavljivanja prvog prevoda na srpski jezik romana („Lampeduza“ u izdanju Geopoetike) Rafael Arguljol, jedan od najpoznatijih mislilaca i pisaca hispanskog sveta biće gost Instituta Servantes i Beograda. On će u četvrtak u Institutu Servantes govoriti o svojoj velikoj ljubavi, putovanjima ali ne o turističkim putovanjima, već o putovanjima koja omogućavaju bolje upoznavanje samog sebe, drugih ljudi i sveta. Sva svoja putovanja ovaj pisac pretočio je u jednu veliku knjigu od 1213 stranica „Pogled sa dna mora“ koju španski novinari nazivaju „ličnom Biblijom pisca“. Ova knjiga je i putopis i filozofsko delo. Ona se sastoji od 19. malih knjiga i podeljena je na 94. poglavlja i za nju vam je potrebna „mapa“ čitanja. Pisac nas vodi na 24. različite geografske lokacije, između kojih i na Balkan, i na 24. tačke nase duše. U druženju sa srpskom publikom posebno će se osvrnuti na Španiju i Balkan.

Rafael Arguljol (Barselona, 1949) jedan je od najuticajnijih savremenih mislilaca hispanskog sveta. Autor je više od 25 knjiga koje pripadaju različitim žanrovima – poezija, romani, eseji, aforizmi, a vrlo često njegovi romani predstavljaju mešavinu žanrova. To se može videti već iz nekih njegovih naslova: Spusti se, Nevidljiva reka, Privlačnost ponora, Tri pogleda na umetnost, Umor zapada itd.


Redovni je saradnik prestižnog dnevnog lista El Pais, a radi i kao redovan profesor barselonskog univerzizeta „Pompeu Fabra, gde predaje estetiku, filozofiju i književnost. Za svoju poslednju knjigu „Pogled sa dna mora“ dobio je niz nagrada, od kojih treba istaći „Premio de la Ciudad de Barcelona“ i „Premio Calamo“, koju dodeljuje Udruženje nezavisnih knjižara Španije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..