allinclusiveČetvrtak 28.03.2013. u u 19 časova u Kući Đure Jakšića, prisustvujete promociji knjige “All inclusive”, Ljubice Arsić. Jedna od naših najboljih savremenih književnica, Ljubica Arsić je objavila romane Čuvari kazačke ivice, Ikona i Mango i knjige priča Prst u meso, Cipele buvine boje, Barutana, Zona sumraka, Samo za zavodnice, Tigrastija od tigra, Maco, da l’ me voliš i, nedavno, All Inclusive.

 

Alegorijski lavirint od 12 kratkih priča (Laguna,2013.) predstaviće autorka i Vesna Trijić, književna kritičarka.

 

Dobitnica mnogih priznanja kao i  Andrićeve nagrade, na svoje novele, kao kofere razbacane po Rimu, Kairu, Bokokotorskom zalivu, Boliviji, Argentini, Firenci, Egiptu i Zagrebu, nalepila je stihove Ahmatove i Cvetajeve. Uredno, uz svakodnevne stvari, poslagala je kadrove sa repertoara beogradske Kinoteke: filmove ’’Noćni portir’’, braće Tavijani, Madone u ulozi Evite, Amelije Pulen, Mastrojanija, đavola iz zamkova i samostana, uokvirene  Felinijem. Upakovala je i naslovnice sa potpisima Hemingveja, Kastanede, Borhesa i Dantea, uz po koji pev Sinatre i Bitlsa.

 

’’All inclusive’’ je nacrtana Kortasarova  kružnica, sa početkom i krajem putovanja u sobi 203, hotela ’’Toplice’’, u beogradskoj Kralja Petra. U kojoj je zaključano Njegovo veličanstvo: SEĆANJE. Sa otiskom knjige o Geteovom učenju o bojama. Uz tvrdnju pokojne zagrebačke Julije: ’’Biram ono što se meni sviđa ! ’’

 

Neočekivani zapleti i igre s likovima čine ovu knjigu svojevrsnim romanom-mozaikom. Prirodno je da jedan od bitnih junaka ove knjige bude hotel – prava riznica tajni – gde god se nalazio. Iako žive u različitim delovima sveta, svi junaci-putnici Ljubice Arsić imaju zajedničku crtu: ličnu, suštinsku priču od koje ne mogu pobeći i koja ih, dobro pohranjena u njihov duševni prtljag, prati gde god putovali. Knjiga All Inclusive poziva na mentalno putovanje: od transkontinentalnog do transseksualnog.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..