10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ biće održan u subotu i nedelju, 08. i 09. juna, u Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59) u organizaciji sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast. Festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice. Tokom dvodnevne manifestacije tridesetoro učesnika govoriće o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnosti.

Festival u subotu 8. juna u 16 časova otvara predstavljanje antologije „Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika“ koju je priredio književni istoričar, teoretičar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Sava Damjanov. Pored priređivača, o antologiji će govoriti književni kritičar Miloš Živković i Dragana Bošković, magistar književnih nauka.

Počasna gošća festivala biće profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka književnosti, kojoj će biti uručena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike. Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna u 17.15 časova, a nakon toga sa dobitnicom nagrade će biti održan razgovor, koji će voditi Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Pokrovitelj festivala je kompanija Jaffa Napolitanke. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Kompletnu programsku satnicu kao i detalje svih programskih celina možete pronaći na stranici: link >>

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..