Teoretičarka i istoričarka srpske i drugih južnoslovenskih književnosti, profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Art-Anima“ koja se dodeljuje za proučavanje i popularizaciju fantastične književnosti. Uručenje nagrade biće upriličeno u subotu 8. juna 2024. godine u 17.15 časova na Dorćol Platz-u (Koska Bar, Dobračina 59, Beograd) u okviru 10. Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“. Nakon uručenja nagrade, sa dobitnicom će biti održan razgovor koji će voditi dr Tijana Tropin sa Instituta za književnost i umetnost.

Ljiljana Pešikan Ljuštanović je objavila preko 300 radova (od toga 12 autorskih i koautorskih monografija i 5 priređenih knjiga) u stručnoj periodici, pre svega iz oblasti izučavanja južnoslovenskog i balkanskog književnog folklora i interdisciplinarnih studija o refleksima tradicionalne usmene književnosti i mitsko-obredne prakse balkanskih naroda u srpskoj i južnoslovenskoj dramaturgiji i pozorištu, radova o književnosti za decu, kao i značajan broj radova o fantastici, savremenom urbanom folkloru i manjinskim pravima.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Art-Anima“ su: Zoran Živković, Goran Skrobonja, Žika Bogdanović, Sava Damjanov, Ilija Bakić i Dejan Ajdačić.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..