Na ovogodišnjem konkursu za Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma” koju svake druge godine dodeljuje Fondacija „Aleksandar Tišma”, nominovano je 48 pisaca sa različitih meridijana sveta: Konga, Čilea, Kine, Moldavije, Francuske, Nemačke, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Čehoslovačke, Poljske, Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Španije itd. Žiri u sastavu: Ilma Rakuza (predsednica), Karl-Markus Gaus, Vladislava Gordić Petković, Matijas Enar i Laslo Marton, imao je težak zadatak jer su svi nominovani pisci dobitnici nacionalnih i međunarodnih nagrada i prevedeni su na velike svetske jezike.

Nakon sabiranja bodova Žirija, četvoro pisca podelilo je peto mesto, pa je najuži izbor proširen sa petoro na osmoro pisaca. U užem izboru za celokupan književni opus se nalaze: Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot), Slobodan Šnajder, Laslo Vegel (Lászlo Vegel), Sergej Žadan (Serhij Zhadan), Andžej Stasjuk (Andrzej Stasiuk), Tatjana Cibuleak (Tatiana Ţibuleac), Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović.

Nagrada će biti uručena laureatu 24. juna na svečanosti u Matici srpskoj u Novom Sadu u godini velikog jubileja u kojoj srpska i svetska književnost obeležavaju 100 godina od rođenja Aleksandra Tišme.  

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuju predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija. Dosadašnji dobitnici Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma” su Laslo Darvaši (2019) i David Albahari (2022).
 
Fondacija „Aleksandar Tišma” osnovana je u avgustu 2016. Misija Fondacije je afirmacija, popularizacija i proučavanje dela i ličnosti književnika i akademika Aleksandra Tišme. Jedna od osnovnih aktivnosti Fondacije je dodela Međunarodnе nagradе za književnost „Aleksandar Tišma”. Nagrada se dodeljuje svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika – nemačkom, engleskom i francuskom.

   

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..