Na aktuelnom Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji traje do 29. oktobra, veliku pažnju posetilaca, tradicionalno, izazivaju gosti iz inostranstva. Ali skoro jednaki redovi za potpisivanje knjiga formiraju se i prilikom promocija novih naslova domaćih autora. Na štandu Vulkan izdavaštva dosad su se sa čitaocima družili Olivera Jovanović, sve popularnija autorka ljubitelja romana o ljubavi, Miodrag Majić, jedan od najčitanijih domaćih pisaca, i mladi, ali već u književnim krugovima visokokotirani Filip Grbić. Na Sajmu su svoje knjige za decu predstavljali i Slobodan Stanišić, jedan od najpopularnijih dečjih pisaca u Srbiji, i Mirjana Milenić Mimi, koja je decu očarala svojim edukativnim interaktivnim sadržajima.

Stanišićev Veseli brod i nove edukativne karte Učim i igram se: Match it Mirjane Milenić Mimi okupile su veliki broj porodica i dece. U petak, 26. oktobra, od 18 sati na štandu Vulkan izdavaštva, sudeći prema iskustvu iz prethodnih godina, takođe će biti gužva jer su na programu potpisivanja knjiga Dušana Miklje, Milka Štimca i Miloša Latinovića.

Nova knjiga Dušana Miklje Istraga o neprilagođenima već je izazvala pažnju ljubitelja dela najznačajnijeg srpskog putopisaca.

Istražujući slučaj neprilagođenih i odgovarajaći na pitanje ko su, zapravo, neprilagođeni, Miklja preispituje brojne paradokse naše civilizacije nad kojima je svako od nas bezbroj puta bio zamišljen. Miklja će svoje knjige potpisivati od 18 sati.

Sa čitaocima će se istog dana od 19 sati družiti i Milko Štimac, koji će predstaviti svoj novi roman Medveđi zagrljaj.

Autor nam u veštoj igri istorijske fikcije i univerzalnih tema pokazuje da beg od sopstvenog života nije moguć. Njenov junak Milutin Novković nekadašnji broker Beogradske berze dospeva među partizane nakon što je odlučio da pobegne sa robije, na kojoj se našao zbog berzanskih manipulacija. Milutinova jedina vodilja je da spere ljagu sa svog imena i ponovo osvoji ženu koju je voleo. Tamo gde je Milutinova priča i počela – u jednom kabinetu na Terazijama, čitalac će svedočiti i razrešenju njegove sudbine.

Sutra, 27. oktobra, od 20 sati, čitaoci će moći da nabave i potpisan primerak knjige Avion za ponoć Miloša Latinovića.

Latinović na stranicama svoje knjige čitaoce vodi na nostalgično putovanje, na kome će se neprestano pitati da li je ovu rutu osmislio neko ko je otputovao i sa tugom ostavio ljude koje voli i svoj rodni grad, ili je putovanje još jedna piščeva maštarija kojoj se melanholično prepustio zbog čežnje za dalekim horizontima. Kada budu došli do poslednje stranice, neće biti potpuno sigurni u to da li se sve stvarno dogodilo ili su samo zaspali i sanjali tokom leta.

Ljubitelji knjiga koji ne stignu da posete Beogradski sajam sva pomenuta izdanja i mnoštvo drugih mogu pronaći u 32 knjižare Vulkan širom Srbije i putem dva sajta – vulkani.rs i knjizare-vulkan.rs.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..