U sezoni sajmova i upisnih procedura francuskih visokoobrazovnih ustanova održava se 14. „Putujući studentski sajam: upoznajte francuske univerzitete“ u petak, 27. oktobra 2023. od 10 do 18 časova na Sajmu knjiga na Beogradskom sajmu, hala 2A, štand Confluences Francuskog instituta u Srbiji. Ovaj datum je i početak kampanje za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za Master 2 i doktorate u ko-mentorstvu za akademsku 2024/2025. Ove godine Francuska je počasni gost Sajma knjiga u Beogradu i cela ova jesen je u bojama Francuske. Sektor za univerzitetsku i naučnu saradnju Francuskog instituta u Srbiji tim povodom pripremio je bogat program.

Nakon uspešno održane prezentacije iz oblasti arheologije pod nazivom „Vrednovanje istraživanja: naučne publikacije“ na kojoj su govornici predstavili zajedničke publikacije srpskih i francuskih institucija, posebno onih Francuske škole u Rimu i Arheološkog instituta u Beogradu, koje svedoče o radu velikog broja naučnika i značajnih istraživačkih projekata, posebno Sirmijuma i Caričinog Grada, na red dolazi „Putujući studentski sajam: upoznajte francuske univerzitete“.

Sajam će okupiti predstavnike francuskih univerziteta i prestižnih škola poput Sciences-PO-a i INSA iz Ruana, Univerzitete u Lionu, Strazburu, Grenoblu, sa Korzike, inženjersku školu Ecole centrale de Nantes, EURECOM, CESI, kao i biznis škole IAE Aix-Marseille, ESC Clermont Business School, Grenoble École de Management (GEM), ESSCA, ESCE i mnoge druge.

Studenti i srednjoškolci kao i njihovi roditelji moći će da prisustvuju prezentacijama i neposredno stupaju u kontakt sa predstavnicima francuskih visokoškolskih ustanova.

Francuska svake godine primi preko 400.000 inostranih studenata. Sa svojih 3500 visokobrazovnih ustanova, preko 1700 programa na engleskom jeziku, 270 doktorskih skola, multidiscplinarnim i inovativnim studijskim programima, brojnim Nobelovim nagradama i Fildsovim medaljama vezanim za naučna istraživanja Francuska je i jedna od omiljenih destinacija za studije kada su u pitanju studenti iz Srbije. Svake godine oko 650 srpskih studenata odabere Francusku za početak ili nastavak svog školovanja. Vlada Republike Francuske svake godine stipendira oko 40 najboljih srpskih studenata na svojim brojnim kvalitetnim i prestižnim visokoobrazovnim ustanovama.

Konkurs za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji objaviće novi konkurs 27. oktobra za dodelu stipendija Vlade Republike Francuske za Master 2 i doktorate u komentorstvu za univerzitetsku 2024/2025. Konkurs je otvoren do 29. marta 2024. Stipendije Vlade Republike Francuske namenjene su kandidatima koji imaju dobar nivo francuskog i/ili engleskog jezika, odličan akademski profil, a dodeljuju se za sve oblasti i studijske programe u Francuskoj.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..