U ponedeljak, 28. decembra u 14h na ZOOM platformi - u roku od samo nekoliko nedelja, u kulturnim institucijama i organizacijama u Srbiji došlo je do naglih i brutalnih promena personalnih i uređivačkih praksi i politika. Iako nije teško naći slične ili srodne primere drastičnih kršenja procedura i zakonskih pravila u poslednjih nekoliko godina i decenija (npr. KCSG i MSUB Beograd, KC Novi Sad, KC Požega itd), aktuelna učestalost ovakvih događaja kao i niza pratećih saopštenja i objašnjenja, ukazuju na ubrzanje fenomena koji možemo, paradoksalno, shvatiti na dva podjednako logična načina: jedan je da aktuelnoj vlasti (kao ni vladajućoj ideologiji a ni ideologiji vladajućih) uopšte nije stalo a drugi da joj je upravo vrlo stalo do kvaliteta kulturne politike i produkcije.

U svim ovim slučajevima aktuelna vlast i njeni predstavnici ili štićenici javljaju se kao inicijatori i sprovoditelji raznih proceduralnih prekršaja, zloupotreba, nipodaštavanja pravilnika i statusa, kao i samih zakonskih propisa. Sama činjenica da se manir ovakvog uticanja na rad institucija, poznat u istoriji i teoriji kao decizionizam (udružen uobičajeno sa voluntarizmom) uspostavio kao pravilo, otvara pitanje objektivnih uslova za reprodukciju ovakvog ponašanja i delovanja organa vlasti.Radi diskusije o ovim uslovima i njihovim manifestacijama u različitim institucijama i situacijama, pozvali smo Božidara Đurovića, Miru Denkov, Zoran Erića i Minju Bogavac.

Detaljnije objašnjenje predmeta diskusije, kratke biografije učesnica i učesnika i sažeti opisi problematika sa kojima su se susreli ili se i dalje susreću u svom radu i delovanju nalaze se na sajtu KC Rex.

Ilustracija: dokumentacija rasturena tokom jedanaestog napada na prostorije udruženja Bitka za Košutnjak

Razgovor se realizuje u okviru serije „Malo verovatna misija" koja analizira i prikuplja mišljenja i iskustva o inicijativama, projektima, radovima i drugim aktivnostima na kulturnoj, umetničkoj i aktivističkoj sceni, sa misijama koje teže da prevazilaze bilo kontekstualne uslove bilo kapacitete učesnika i aktera. Prikaze nekih od dosada održanih razgovora možete naći na stranici LINK >>

ZOOM LINK
Meeting ID: 880 5416 0086
Passcode: 666273

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..