Regionalna mreža za kulturnu raznolikost – READ je regionalni projekat koji se realizuje uz podršku EU. Cilj ovog projekta je da akterima civilnog društva omogući da neguju demokratske vrednosti i aktivno doprinose interkulturalnoj toleranciji, s posebnim fokusom na organizacije namenjene mladima. Projekat READ implementira Gete Institut u Skoplju, zajedno sa  sledećim partnerskim organizacijama: Udruženje KROKODIL (Srbija), Center for Balkan Cooperation – Loja (Severna Makedonija), Instituti i Librit dhe i Promocionit (Albanija), Kalem Culture Association (Turska) i Qendra Multimedia (Kosovo).

Zajedno sa šest organizacija civilnog društva koje čine konzorcijum ovog projekta, cilj Regionalne mreže za kulturnu raznolikost je povećanje kapaciteta do 90 kulturnih inicijativa kroz donacije, treninge i umrežavanje tokom četiri godine. OCD su veoma važne za uspeh ovog projekta s obzirom na to da imaju značajan uticaj na kulturu i društvene promene.

Naš prvi otvoreni poziv za prijave projekata objavljuje se za organizacije iz pet partnerskih zemalja koje se mogu prijaviti za finansijsku podršku u oblasti prevođenja, izdavaštva i/ili promocije regionalne kulture u cilju povećanja svesti o književnosti van nacionalnog konteksta. U ovom prvom pozivu biće podržano do 30 organizacija civilnog društva iz Albanije, Kosova, Severne Makedonije, Srbije i Turske.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..