Razgovor sa umetnicom, Hanom Rajković galerija HAOS organizuje u Dositejevoj 3, u ponedeljak, 19. oktobra u 12h. Hana Rajković već dugo vremena, svojim jedinstvenim pristupom crtežu, skreće pažnju na svoj likovni rad. Boraveći između udaljene Australije i Beograda, umetnica je tragala za još jednim identitetom u novoj zemlji koja je postala takođe njena domovina. Petogodišnje bitisanje na novom kontinentu donelo joj je bolno iskustvo emigracije, ali i mnogo toga lepog, prelepog, kako je sama izjavila.

 

Privilegija života na jednom od najlepših delova planete uticala je i na sadržaj radova/crteža koji se i dalje bave introspektivnim istraživanjem praznih i ispražnjenih prostora enterijera i pejzaža, ali su oni poslednjih godina emanirali  lepotu biljaka, bele svetlosti i elementata koji su postali deo njene svakodnevice života u suptropskom delu Australije. Kao materijal i dalje Hana koristi samo grafitne olovke, čija elementarna jednostavnost nju i dalje izaziva i inspiriše i olovke za ovu umetnicu predstavljaju savršen alat.


Atmosfera koju donosi korišćenje ove osnovne  crtačke tehnike jeste intimna i asketska, ali to je i  namera umetnice - da tiho, bez preteranih efekata i izbegavajući monumentalnost saopšti mnoštvo detalja koji mogu izazvati  duboka razmišljanja o prirodi našeg sveta.

 

Dopuštajući sfumatu da postane odbljesak neonskog svetla, ili zagadjenja vazduha, Hana Rajković vodi grafitne sive nijanse do visokih gustina i materijalizacija, baš kao kod autora stripova  ili animacije. Ipak, njeni crteži nisu mehanički, niti služe nekoj dramaturgiji, već  daju šansu autorki da prikaže svoj savremeni pristup i otisne se u razmišljanje o različitim sudbinama i epohama – reči su Milice Lapčević, autorke teksta u katalogu.


Hana Rajković je rođena 21. avgusta 1977. u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine, a 2006. na istom fakultetu stiče zvanje Magistra slikarstva. Od 2003. godine član je ULUS-a. Rezidencijalno boravila 2008. u Cité Internationale des Arts u Parizu.


Grupno je izlagala od 2004–2012 u Majdaneku, Lublinu (Poljska), na Bradli Univerzitetu u SAD, u Napulju, Beogradu, Gornjem Milanovcu, u Sent Etjenu (Francuska), Melburnu, Svon Hilu, Brizbejnu (Australija) i Zagrebu.


Samostalne izložbe:


2003. “Puzzle” Izložba slika malog formata, Art klinika, Novi Sad, Srbija    
2006. Magistarska izložba “101 slika”, Galerija FLU, Beograd, Srbija
2007. “Slike” Galerija savremene umetnosti, Smederevo, Srbija
2007. “Slike” Galerija Stara Kapetanija, Beograd, Srbija
2007. ”Crteži” Galerija Službenog glasnika, Beograd, Srbija
2012. ”Crteži” Galerija ULUS, Beograd, Srbija


Dva puta (2004, 2007) su joj dela otkupljena od Sekretarijata za kulturu grada Beograda i 2007. od strane Telenora za njihovu kolekciju.
Dobitnica je Nagrade za crtež, 2008. na IX međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu, a 2010. I novčane nagrade Bendigo banke u Melburnu i 2014. II Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković u Beogradu.


Izložbu u Galeriji Haos, koju otvara muzika po izboru ove laureatkinje – u utoprak, 20. oktobra u 20 sati, čini dvadesetak crteža velikog formata nastalih u poslednje tri godine.          

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..