12.10.2015. /Ponedeljak/ u 19 časova, Predavanje „Strah od odbacivanja“ akademika Vladete Jerotića, održaće se u Kući Đure Jakšića. Nemački filozof Martin Hajdeger je rekao da se svako dete rađa sa klicom straha i krivice. Obzirom da je strah opširna tema prof. Jerotić će govoriti o odvajanju.

 

Od samo čina rođenja sledi odvajanje: odvajanje od majke, odvajanje od dojenja, polazak u školu, vrtić i adolescencija takođe predstavljaju odvajanje tj neku vrstu odbacivanja, zatim odvajanje roditelja i dece- tj osamostaljivanje dece... Poslednje odvajanje u tom ciklusu je smrt kao odvajanje od života. U celom tom ciklusu odvajanja, ljubav ima važnu ulogu, jer ona pomaže da se sa svim tim strahovima čovek lakše izbori i da ih snagom ljubavi prevaziđe.

 

Vladeta Jerotić (1924) je neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu a zatim specijalizirao neuropsihijatriju. U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj je specijalizovao psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja bolnice „Dr Dragiša Mišović“ a od 1985. godine do penzionisanja je predavao pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Napisao je više knjiga i održao više predavanja iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije, filozofije. Član je udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..