Ute Vegman, nemačka spisateljica za decu i novinarka, biti gošća Goethe-Instituta i udruženja Krokodil 20. i 21. oktobra u Beogradu. Ute Vegman će se opštoj publici predstaviti na KNJIŽEVNOM KAFEU u Goethe-Institutu, 20.10.2015. od 20 sati.

 

 

Nakon razgovora koji će voditi Jasminka Petrović i Ana Pejović, Ute Vegman će održati predavanje o deset najboljih knjiga za decu objavljenih u Nemačkoj u poslednje dve godine.

 

Ute Vegman će nastupati i pred najmlađima na festivalu književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL, 21.10. od 13 sati u Omladinskom pozorištu Dadov.

 

Ute Vegman (1959), studirala je germanistiku, romanistiku i pedagogiju. Docent je na Univerzitetu Duizburg-Esen za ekranizovanje književnih dela. Od 1994. godine radi kao novinarka na dve mesečne emisije za serijal „Tržište knjiga“ na radiju Deutschlandfunk u Kelnu (između ostalih „Najboljih 7“, emisija posvećena književnoj kritici). Radi kao savetnica za Kuću književnosti za mlade u Kelnu i za međunarodni književni festival „lit.COLOGNE“ pri izboru programa za mlade čitaoce. Inicirala je projekat za podsticanje čitanja „HEIMSPIEL“ u kom pisci odlaze u škole da čitaju deci. Kao rediteljka realizovala je dečju knjigu „Gehört das so??!“ Petera Šesova za „Emisiju sa mišem“ na televiziji WDR. Oba njena dečja filma „Njegova prva riba“ (2004) o zaštiti životinja i njihovom ubijanju i „Najbolje sahrane sveta“ (2009), čija je takođe producentknjia, visoko su ocenjeni od strane filmske kritike. Šest njenih romana za decu i mlade objavljeno je za izdavačku kuću dtv u seriji Hanser. Ute Vegman živi i radi u Kelnu.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..