U petak, 14. avgusta, u 19.00, u okviru četvrtog ciklusa Večeri na Kosančiću nastupa dramska spisateljica i pesnikinja Milena Marković, koja će čitati pesme po izboru i razgovarati na razne teme zastupljene u njenom umetničkom opusu. Objavljene su joj knjige Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, Crna kašika, Ptičje oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, 3 drame, Drame.

 

 

Izvedene drame i scenariji za igrane filmove: Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmejeubice, Sutra ujutru, Beli, beli svet, Rudarska opera.


Dobitnica je je specijalne nagrade u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora, dve nagrade Sterijinog pozorja za najbolji tekst: Nahod Simeon (2007) i Brod za lutke (2009), nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“ i nagrade „Todor Manojlović“ povodom drame „Brod za lutke“, „Miloš Crnjanski“ za knjigu 3 drame, nagrade „Biljana Jovanović i Đura Jakšić za knjigu Ptičje oko na tarabi i dr.

 

Večeri na Kosančiću pokrenute su 2012. godine u okviru akcije „Povratak knjige na Kosančićev venac“, koja je imala za cilj i da simbolički vrati knjigu, umetnost, publiku i pisce na mesto na kome je srpska i svetska kulturna baština uništena u bombardovanju 1941. godine.

<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..